Podat vysvětlení na policii půjde podle informací ČJ i ministr Robert Pelikán Foto: MSp

Policie prověřuje způsob odškodnění za nefunkčnost obchodního rejstříku

Policie podle informací České justice prověřuje okolnosti odškodnění Ministerstva spravedlnosti firmou Corpus Solutions za problémy s funkčností obchodního rejstříku.

Stovky firem čekaly na podzim roku 2014 týdny na zápis do obchodního rejstříku. Systém, který ministerstvo nechalo zmodernizovat za 33 milionů korun neustále kolaboval. Tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)  v médiích prohlásila, že bude žádat za tyto problémy po firmě Corpus Solutions, která měla zkázku na starosti, odškodnění. Jak ale kýžené odškodnění proběhlo není jasné. Resort spravedlnosti detaily nezveřejnil. Podle informací České justice byla tento týden na policii podat vysvětlení kvůli odškodnění firmou Corpus Solutions právě exministryně Helena Válková. Policie se zajímá o částku 390 milionů korun, která byla firmě jako kompenzace za problémy s obchodním rejstříkem vyměřena. „K tomu se nebudu nyní vyjadřovat,“ reagovala pouze Válková na dotazy České justice, nicméně návštěvu policie nepopřela.

Firma Corpus Solutions na dotazy České justice i přes opakovanou výzvu neodpověděla. Ministerstvo spravedlnosti poskytlo Čeké justici informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím poslední den zákonem dané lhůty. Ve vysvětlení o vypořádání nezmiňuje žádné finanční kompenzace za nefunkčnost obchodního rejstříku.


Ministerstvo spravedlnosti ČR uzavřelo se společností Corpus Solutions, a.s. dohodu o vyrovnání, jejíž součástí byly dva základní požadavky na odstranění tehdejších stávajících nedostatků, kterými byly 1) pomalost ISVR a 2) dokončení řešení pro zápisy notářů a zavedení aplikace ISVR pro notáře do provozu. Dále bylo dohodnuto, že celý systém ISVR bude předán do kompetence Ministerstva spravedlnosti ČR. Konkrétně se jednalo o tyto oblasti:

  • předání zdrojových kódů Ministerstvu spravedlnosti ČR,

  • postupné předání kompletní dokumentace uživatelské i systémové (v současnosti probíhá s termínem dokončení do 31. 12. 2015)

  • popis aplikace ISVR,

  • školicí a uživatelská dokumentace,

  • datový model,

  • nastavení systému a komponent,

  • popis zálohování,

  • vazby na ostatní systémy


Informační systém ISVR podle vedoucí oddělení styku s veřejností Jaroslava Rozsypala aktuálně funguje na infrastruktuře, která je majetkem Ministerstva spravedlnosti ČR, a proto v této části nebylo třeba žádných dalších dohod.
Proč tedy ministerstvo nakonec nežádalo finanční kompenzace není jasné. Po ministerstvu spravedlnosti totiž logicky mohly žádat či žádají odškodnění firmy, které zpožděné zapsání do obchodního rejstříku poškodilo.“Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakým konkrétním případem zabývá, či naopak nezabývá,“ řekl pouze mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Podle zdrojů České justice ale ÚOKFK začal vyšetřovat celou věc na základě trestního oznámení, které popisuje detailně okolnosti údajného trestného činu. Ten má podle oznamovatele spočívat v tom, že krátce po odchodu ministryně Válkové z funkce měl její nástupce Robert Pelikán rozhodnout o odpuštění velké částky dluhu, které mělo ministerstvo po firmě Corpus Solutions vymáhat. V oznámení se operuje již zmíněnou částkou 390 mil. Kč. Podle informací České justice si nyní policisté budou zvát na podání vysvětlení bývalé i současné pracovníky resortu, kteří přišli s firmou Corpus Solutions do styku. Návštěva policie za účelem podání vysvětlení čeká i samotnho ministra Pelikána.

-hof-