Bývalý středočeský hejtman, exposlanec David Rath. Foto: archiv

Rath je ve dvou třetinách závěrečné řeči, chystá se na zakázky okolo nemocnic

Soud přerušil závěrečnou řeč bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce, pokračovat se bude ve středu. Rath zatím probral podrobně zakázku na opravu zámku Buštěhrad, následovat budou soutěže na modernizaci nemocnic.

Tendry podle obžaloby provázela korupce, což Rath odmítá. Rathova řeč zatím trvala od pondělí čistého času přes šest hodin. Podle původního předpokladu měla skončit dnes, protáhla se ale kvůli rozsáhlému citování výpovědí svědků a odposlechů. Bývalý středočeský hejtman po jednání novinářům řekl, že je zhruba ve dvou třetinách, a zbývá mu probrat zakázky týkající se obnovy nemocnic. Chce se ještě vyjádřit k obžalobě. Předpokládá, že řeč ve středu dokončí. V krátkosti pak chce ještě využít práva na tzv. poslední slovo. Trestní senát Roberta Pacovského Krajského soudu v Praze pak vyhlásí termín, kdy vynese rozsudek. Pacovský nechtěl odhadovat, který den vybere, musí se poradit s přísedícími. Podle státního zástupce Petra Jiráta by mohlo rozhodnutí padnout příští týden.
Rath kromě připravené osnovy citoval z rozsáhlých odposlechů a řady svědeckých výpovědí. Často se dnes zaměřoval na výpověď podnikatelky Ivany Salačové, která je v kauze rovněž obžalovaná a jako jediná se přiznala ke korupci. Stala se spolupracující obviněnou a v dubnu dostala podmíněný trest.
Rath mimo jiné uvedl, že pokud v odposleších mluvil s manželi Kottovými o penězích, šlo o volby a sponzorskou činnost, nikoliv o úplatky, jak tvrdí obžaloba. Kateřina a Petr Kottovi jsou mezi obžalovanými a v dubnu dostali nepravomocně trest 7,5 roku vězení. „Pokud jsem s Kottovými řešil cokoli okolo peněz, pak s vědomím toho, že se jednalo o volby a sponzorskou činnost,“ řekl Rath. Kateřina Kottová, dříve Pancová, byla ředitelkou kladenské nemocnice a její partner Petr Kott náměstkem kraje pro nemocnice. Obžaloba je považuje za organizátory korupce.

Zpochybňuje výpovědi Salačové

Žalobce Jirát podle Ratha nedokázal, že by kdokoliv z obžalovaných v jeho kauze účelově zvýšil rozpočet na opravu zámku Buštěhrad. Případ stavby stál na počátku kauzy a podle obžaloby se u zakázky na jeho opravu navyšoval záměrně rozpočet, aby byly peníze na podplácení. Rath namítal, že se opravovalo za obvyklé ceny, a dokládal to posudky. Podle obžaloby ale odposlechy dokazují dohodu obžalovaných a upravení veřejné zakázky tak, aby byl dopředu jasný vítěz, což údajně provázelo uplácení.
Rath také popřel tvrzení obžaloby, že přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku či hostivického gymnázia. Poukázal na to, že v této souvislosti se o jeho jménu nezmínila ani Salačová. Její výpovědi Rath často cituje a zpochybňuje, protože jsou v nich prý rozpory. Vyšetřovatelé na ni podle něho také vyvíjeli nátlak. Její výpovědi se týkaly stavebních zakázek.
Podle Jiráta se Rath podílel jako krajský hejtman na korupčním systému, s jehož pomocí se upravovaly veřejné zakázky tak, aby vyhovovaly předem vybraným firmám. Tendry se týkaly opravy staveb a modernizace nemocnic. Rathovi hrozí až 12 let vězení, žalobce pro něj navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. V kauze již v dubnu padly první nepravomocné rozsudky poté, kdy bylo hlavní líčení rozděleno do dvou částí – soud udělil devíti lidem až 7,5 roku vězení a podmíněné tresty. Nynější část se kromě Ratha týká slovenské podnikatelky Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala upravené soutěže.

-čtk-