U zákonů by se měl posuzovat dopad na ženy a muže

Rada vlády pro rovnost žen a mužů navrhuje, aby se u nových zákonů a při příjímání opatření bral ohled nejen na životní prostředí či na zákaz diskriminace, ale také na dopady na ženy a muže. Provádět by se mělo genderové hodnocení, tedy takzvaná GIA.

Členové rady doporučují také to, aby jednotlivé resorty své statistiky vedly i podle pohlaví. Návrh nyní projedná vláda. Rada vlády podnět ke změně schválila loni v srpnu. Ministr pro lidská práva měl navrhnout úpravu legislativních pravidel vlády či její legislativní rady. Vláda se k prosazování rovných podmínek pro ženy a muže zavázala ve svém programovém prohlášení, loni v listopadu pak schválila strategii postupu.
Dosud se hodnotí dopad kvůli zákazu diskriminace. Podle autorů návrhu to ale není totéž jako dopad na rovnost. Jedno z pohlaví může být totiž v nevýhodě, diskriminace to ale není. Standardy v dopravě mohou například znevýhodňovat rodiče s kočárky, tedy většinou matky. Diskriminační není ani zákon o dětských skupinách, na život rodičů malých dětí má ale pozitivní vliv, uvedli autoři. S potomky doma zůstávají v Česku hlavně ženy, kvůli nedostatku školek nemohou pracovat.
V hodnocení by podle návrhu nově mělo být vysvětlení příčin případných rozdílů v situaci žen a mužů, dopadů či očekávaného vývoje. Jako podklad by se měly využít také statistiky podle pohlaví. Nově by se měla větší pozornost věnovat třeba zjištěním o flexibilních formách práce a jejich využívání, o rodičovské, o domácím násilí či o výzkumu a vývoji. Ženy tvoří něco málo přes polovinu obyvatel Česka. V průměru vydělávají zhruba o pětinu méně než muži. Nižší příjmy mají dopad na penze, průměrný důchod žen je výrazně nižší než důchod mužů. Nezaměstnanost žen je vyšší, kvůli péči o děti či starší členy rodiny hledají hůř uplatnění. Ženy přitom dosahují vyššího vzdělání a vysoké školy absolvuje víc žen než mužů. Ženy se také dožívají vyššího věku než muži.

-čtk-