Navrhované poplatky několikanásobně, nezřídka v poměru desítek či stovek procent, převyšují obvyklé náklady patentových sporů v ČR Ilustrační foto

ČAK: Češi přijdou v patentovém řízení o ochranu domácích soudů

Čeští občané i firmy přijdou v patentovém řízení o možnost uplatňovat svá práva u tuzemských soudů. Vyplývá to z Dohody o Jednotném patentovém soudu.  O sta procent se zvýší oproti současnému stavu i výše poplatků, takže hrozí, že především malé firmy a fyzické osoby na spory nebudu mít prostředky. Na negativní dopady Dohody upozorňuje ve svém stanovisku Česká advokátní komora.

Tato Dohoda je podle České advokátní komory přelomová v tom, že poprvé v historii státních útvarů na území dnešní České republiky zavádí povinný přesun plné jurisdikce pro určitý typ civilních řízení na nadnárodní orgán, zřízený touto mezinárodní smlouvou, který bude zasedat mimo území České republiky a který nebude podléhat právnímu řádu a ústavnímu pořádku České republiky.
V praxi to znamená, že jakákoli soukromá osoba z ČR, ať již právnická či fyzická, která bude chtít žalovat v souvislosti s jednotným patentem účinným na území ČR, nebo která má být žalována pro tvrzené porušení tohoto patentu na území ČR, se bude muset povinně podrobit jurisdikci Jednotného patentového soudu. Nebude se moci dovolávat soudní ochrany před systémem českých soudů, zřízených a fungujících na základě Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod.

Patentové řízení: O nás bez nás

„Česká republika tak nebude moci zajistit zachovávání základních práv a svobod uplatňovaných v rámci civilního procesu v těchto řízeních a nebude moci sjednat svým občanům a právnickým osobám právní ochranu před postupem tohoto soudu. Jedná se o zásadní rozdíl oproti všem dosavadním mezinárodním a nadnárodním institucím soudní povahy, na něž se mohou čeští občané obracet,“ konstatuje ČAK ve svém odmítavém stanovisku.
Žádná z těchto institucí totiž nerozhoduje v plné jurisdikci, tj. neurčuje závazně po přezkoumání faktické a právní stránky věci práva a povinnosti účastníků ve věci samé. To doposud mohly činit jen soudy České republiky. Soudy fungující v rámci Evropské unie, tj. Evropský soudní dvůr a Tribunál, rozhodují ve vztahu k soukromým osobám členských států pouze o výkladu předpisů komunitárního práva, avšak nikoli o jeho aplikaci na konkrétní případ; tyto soudy neprovádějí dokazování a nerozhodují závazně o právních poměrech českých fyzických a právnických osob.

Poplatky se pořádně prodraží

Česká advokátní komora rovněž zpochybňuje deklarované důvody, podle nichž zřízení Jednotného patentového soudu je odůvodňováno zejména snahami o úsporu nákladů v patentovém řízení pro malé a střední podniky. Po nedávném zveřejnění návrhu poplatkového řádu tohoto soudu je totiž zřejmé, že efekt bude zcela opačný. Navrhované poplatky několikanásobně, nezřídka v poměru desítek či stovek procent, převyšují obvyklé náklady patentových sporů v ČR.
Základní soudní poplatek před Jednotným patentovým soudem má být 11 tisíc euro. K tomuto základnímu poplatku pak bude připočten vlastní soudní poplatek v závislosti na hodnotě sporu ve výši od 11 tisíc euro do 231 tisíc euro. Pro srovnání – zahájení řízení v patentové věci v ČR s uplatněním zdržovacího nároku je zpoplatněno soudním poplatkem ve výši 2 tisíce korun.
Velmi znepokojující je podle ČAK též soudní poplatek za protižalobu na zneplatnění patentu, což je žaloba, kterou bude muset podat tvrzený porušovatel z České republiky, pokud bude zahraničním vlastníkem patentu zažalován pro tvrzené porušení patentu, ve výši 20 tisíc euro.
Pro české poměry nevídaná je i výše náhrady nákladů právního zastoupení, jež je limitována částkou 3 miliony EUR. „Tyto navrhované poplatky, zveřejněné přípravným výborem Jednotného patentového soudu 11. 5. 2015, jsou v českém právním a podnikatelském prostředí dosud zcela nevídané a pro většinu českých malých a středních podniků budou představovat závažnou překážku bránící v přístupu ke spravedlnosti v oblasti patentových sporů,“ varuje ČAK. Jeden z návrhů sice počítá s možností částečného osvobození malých a středních podniků, neziskových organizací a univerzit od soudních poplatků, avšak až po přezkoumání podmínek Jednotným patentovým soudem. I v případě takového hypotetického osvobození, na něž není právní nárok, by tyto osoby musely zaplatit minimálně fixní poplatek 11 tisíc euro a nadále by pro ně platil fixní poplatek 20 tisíc euro za protižaloby na neplatnost.

Miliónové náklady pro malé firmy

Celkovou výši nákladů na soudní řízení před Jednotným patentovým soudem lze v průměrné věci odhadovat na cca 100 tisíc euro na soudních poplatcích a cca 600 – 800 tisíc euro na právním zastoupení každé ze stran, což celkově činí celkem cca 1,6 milionu euro, tj. asi 45 milionů euro. To je zajisté částka, kterou si většina malých a středních podnikatelů z ČR nemůže dovolit. „I z těchto důvodů setrvává Česká advokátní komora na svém předchozím doporučení, aby Česká republika neratifikovala Dohodu o Jednotném patentovém soudu,“ uzavírá stanovisko představenstva ČAK.

Dušan Šrámek