Narušení stránek Ashley Madison přišlo jen dva měsíce poté, co hackeři napadly stránky seznamovací služby Adult Friend Finder, která má 64 milionů členů

Hacknutí seznamky nevěrných ukazuje až do Bílého domu, poškození podali kolektivní žalobu

Těžkou zkouškou procházejí v těchto dnech manželské páry po celém světě v důsledku zveřejnění databáze se jmény statisíců záletníků, kteří využívali služeb kanadského seznamovacího serveru Ashley Madison.

Hackerský tým zvaný The Impact Team zveřejnil v minulých dnech milion osobních údajů o uživatelích neřestných služeb, druhá várka se v internetu objevila ve čtvrtek. Na firmy, které server provozují, teď dvě kanadské právnické firmy podaly jménem poškozených kolektivní žalobu o 578 milionů dolarů (téměř 14 miliard korun).
V nově zveřejněném balíku je například poštovní archiv údajně patřící Noeli Bidermanovi, který je šéfem společnosti Avid Life Media provozujícím kontroverzní seznamku. Podle odborníků byly zveřejněny i zdrojové kódy webů, které Avid provozuje, mimo jiné portálu Swappernet určený zájemcům o výměnu partnerů. Jeden ze zveřejněných souborů je ale očividně poškozen, takže je nepřístupný.

Společnost TrustedSec, která se věnuje bezpečnosti v IT světě, považuje zveřejnění zdrojového kódu jako další riziko. Další hackerské skupiny totiž nyní budou mít příležitost najít v kódu jiné bezpečnostní chyby, což by mohlo vést k další kompromitaci portálu. Server The Verge se nicméně domnívá, že to nejhorší, co se seznamem a klientům serveru mohlo stát, se již přihodilo.
Nevěra je teď hlavním tématem sociálních sítí, napsala dnes agentura AP. Postižení se svěřují s prohřešky svých protějšků, mezi nimiž jsou poslanci parlamentů a televizní celebrity. Problémy začínají mít zastupitelé v Británii a Izraeli, jejichž kontaktní e-mailové adresy se objevily v databázi hříšníků. Seznam uživatelů služby Ashley Madison hackeři ukradli na serverech společnosti Avid Life Media, který seznamovací server provozuje.

V USA se zatím největší obětí stal Josh Duggar, populární televizní mravokárce a obhájce rodinných hodnot. Když se objevily informace, že byl na serveru Ashley Madison častým hostem, Duggar pod tlakem důkazů nevěru přiznal. „Jsem největší pokrytec na světě,“ kál se sedmadvacetiletý nešťastník. Podle agentury AP přistupovali na seznamovací server pracovníci amerických vládních agentur přes úřední počítačové sítě. Výjimkou prý nebyli ani zaměstnanci Bílého domu.
Novináři nyní ve zveřejněných seznamech horečně hledají známá jména. Práci mají těžkou, protože mnozí využívali seznamovacích služeb pod smyšleným jménem nebo s přezdívkou. Někteří z přistižených tvrdí, že jejich jméno či internetový účet byl zneužit.
Radost z úniku informací mají rozvodoví právníci. „Jsou to Vánoce v létě,“ řekl novinářům advokát Steve Mindel z Los Angeles. „Brzy to všechno vyplave na povrch a rozvodová stání budou přibývat,“ pochvaloval si právník.

-čtk-