Novelu dnes projednal ústavně právní výbor Senátu Foto archiv

Senát schválil rozšíření pravomocí zpravodajských služeb

Pravomoci zpravodajských služeb se rozšíří. Prolomí se daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat informace od operátorů. Zruší se také omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Počítá s tím vládní novela zákona o zpravodajských službách, kterou dnes schválil i Senát.

Daňové tajemství se prolomí tím, že zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní. Nynější právní úprava umožňuje tok informací jen od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.
Údaje o klientech budou moci podle novely žádat zpravodajci od telekomunikačních operátorů pro plnění konkrétního úkolu. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného, ale už nemůže zjistit, komu číslo patří.
Ze zákona taky zmizí omezení, které nyní umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, které se týkají financování terorismu. Zpravodajské služby budou moci podle předlohy žádat údaje rovněž od spořitelních a úvěrních družstev, tedy kampeliček. Zůstane povinnost mít svolení soudce.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) senátorům dnes řekl, že soudní kontrola těchto pravomocí je dostatečná. Není podle něj třeba se obávat, že by se získané informace zneužívaly. Někteří senátoři vyjadřovali obavy, že kontrola tajných služeb je nedostatečná a chtěli návrh zákona zamítnout. Výměna informací bez kontroly vadila například Elišce Wagnerové (za SZ), která návrh na zamítnutí vznesla. Před oklešťováním svobody varoval i Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Většina senátorů však hlasovala pro schválení zákona. Novela má podle vlády získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí.

-čtk-