Ústavní soud Foto: archiv

Týden v české justici: Bude o Ústavní soud bojovat Josef Fiala?

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Na stránkách tuzemských médií se v minulém týdnu objevila řada zajímavých témat spjatých s českým justičním prostředím. Hned několikrát v nich hrál významnou roli prezident Miloš Zeman či ministr spravedlnosti Robert Pelikán. A po několika týdnech se česká veřejnost konečně dočkala písemného odůvodnění rozsudku v kauze kolem Jany Nagyové.

Napříč médii se objevila zpráva o úterní schůzce prezidenta Miloše Zemana se čtyřmi kandidáty na pozici ústavního soudce. Konkrétní jména se však veřejnost nedozvěděla, předseda ÚS Pavel Rychetský a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kteří se schůzky také účastnili, prozradili pouze to, že na návštěvě u prezidenta byly tři muži a jedna žena. Podle informací serveru Česká justice by jedno z volných míst měl obsadit vedoucí Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity Josef Fiala.

Rozhovor s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským nabídlo středeční vydání deníku E15. Tématem interview byl především možný vznik Nejvyšší rady soudnictví a s ní spojená nezávislost tuzemských soudců. Rychetský vysvětloval detaily ohledně smysluplnosti a kompetencí orgánu, přičemž se podivoval nad postojem ministra Pelikána, který vznik rady odmítá. „Do křesla ministra usedl raketovým způsobem přímo z advokátní kanceláře, a dokonce bez další praxe. Proto je možné, že by omezení svých kompetencí těžce nesl,“ zazněla v listu slova předsedy ÚS.

Jedním z témat čtvrtečního vydání MF DNES byly žádosti o udělení milosti. I když prezident Miloš Zeman žádnou prozatím neudělil, což ostatně avizoval už při svém zvolení do funkce, bylo na ministerstvo spravedlnosti odesláno téměř 400 žádostí. Všechny z nich, včetně té pro exposlance Petra Wolfa, však ministerstvo zamítlo. Miroslav Korecký pak ve svém stručném komentáři zhodnotil samotný institut milosti jako správný, nicméně za nesmyslné považuje jeho nevyužívání ze strany prezidenta.

Kromě nominací na post ústavního soudce či udělování milostí zaznělo jméno prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s tuzemskou justicí ještě jednou. To když MF DNES ve čtvrtek věnovala prostor jeho výroku, v němž prezident kritizoval obavy soudců z nárůstu práce kvůli posuzování žádostí o azyl. Má-li někdo nástupní plat sedmdesát tisíc korun, musí pracovat, až se z něho bude kouřit,“ řekl deníku Zeman.

Vladimír Barák se v časopisu Týden podrobně zabýval tendrem na náramky pro domácí vězně. Zatímco Lidové noviny nedávno informovaly, že konečná cena by mohla být až 800 milionů korun, Barák ze studie proveditelnosti zjistil částku mnohem nižší – cca 120 milionů. To, že cena bude jedním z nejdůležitějších faktorů, časopisu potvrdil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který v případě vysokých nabídek nevylučuje ani vypsání nového tendru. Kromě částky za náramky dále Barák rozebíral i umístění monitorovacího centra či neochotu soudců ukládat alternativní tresty.

Pozornost většiny českých médií si vysloužilo písemné odůvodnění rozsudku v kauze kolem Jany Nečasové. Jako první jej ve středu zveřejnil deník Právo a vyplývá z něj, že soudkyně Helena Králová uvěřila argumentaci, že expremiér Petr Nečas vydal pokyn ke sledování své bývalé manželky sám, neboť se obával o bezpečnost své rodiny. Státní zástupce Rostislav Bajger se však vzdávat nehodlá a deníku potvrdil, že argumenty budou podrobně rozebrány a posléze u soudu napadeny.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce podle informací pondělních Hospodářských novin prodat vybrané historické budovy pražských soudů. Záměrem ministra je poté sestěhovat všechny soudy pod jednu střechu nového „megasoudu“, který by měl stát pravděpodobně na okraji Prahy. „Soudy jsou dnes rozstrkané všude po Praze v nevyhovujících budovách,“ zdůvodnil Pelikán, kterému dalo za pravdu hned několik předsedů pražských obvodních soudů. Naopak proti záměru se vyjádřil předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Komplikace při vymáhání náhrady škody od státu kvůli soudním průtahům se staly předmětem článku Šárky Kabátové v pondělních Lidových novinách. Na příkladu nejmenované advokátky z Blanska poukázala Kabátová na skutečnost, že ministerstvo spravedlnosti nedodržuje zákonné lhůty pro vyřízení stížností. Advokátka se tak musela obrátit na Ústavní soud, který po sedmi letech rozhodl v její prospěch. „Neformální komunikací s ministerstvem se nám daří efektivně zajišťovat nápravu v individuálních případech, ale obecně se situace nezlepšuje. Ministerstvo se naopak dostává do stále větších průtahů,“ potvrdila listu problémy Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana.

Ani v uplynulém týdnu nebyla ušetřena kritiky insolvenční vyhláška ministerstva spravedlnosti. Tentokrát se na ni v pátek zaměřil deník E15, který referoval o argumentu odpůrců, podle nichž není vyhláška v souladu se stanoviskem Nejvyššího soudu. A i když místopředseda legislativní rady vlády Aleš Gerloch ocenil ministrovu ochotu bojovat s tzv. insolvenční mafií, vyhláška podle něj odporuje Listině základních práv a svobod.

Čtenáři týdeníku Ekonom v aktuálním vydání našli rozhovor s Bořivojem Líbalem, řídícím partnerem mezinárodní kanceláře PwC. Líbal se pro týdeník rozhovořil o motivech svého odchodu z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners či o ochraně zájmů klienta.

Týdeník Euro informoval, že Matěj Firický se stal novým partnerem advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Firický bude mj. zodpovědný za rozvoj kanceláře v Bratislavě.

OČEKÁVANÁ AGENDA

 

31. 8. 2015 10:00

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předloží na schůzi vlády změny v trestním zákoníku a zákonu o výkonu trestu odnětí svobody, jejichž cílem je „umožnit adekvátní diferenciaci odsouzených ve věznicích.“

2. 9. 2015 10:00

Začíná dvoudenní schůze poslaneckého ústavně právního výboru, na jejímž programu je mj. zákon o registru smluv či změny v zákoně o trestní odpovědnosti firem.

 

hi-banner