Poslanec Martin Plíšek Foto: Facebook

TOP 09: Občanské spory by měli rozhodovat jen soudci, ne senáty

V občanských řízeních u okresních soudů by měli rozhodovat výhradně sami soudci, nikoli i v senátech s přísedícími. V novele občanského soudního řádu to navrhl poslanec Martin Plíšek z opoziční TOP 09. Nynější praxe soudních senátů je podle něho překonaná, nepřínosná a nehospodárná.

Senáty nyní rozhodují u okresních soudů v civilní oblasti podle zdůvodnění jen pracovní spory, jiné typy pří jim dosud zákonodárci nesvěřili a rozhodují je samosoudci. Zákon neklade na přísedící žádné zvláštní požadavky, navzdory tomu můžou soudce přehlasovat, podotýká autor předlohy. „Předkládaný návrh ruší institut přísedících v občanském soudním řízení, neboť účast laického prvku na rozhodování civilních sporů se v současné době jeví jako nepřínosná a nehospodárná,“ uvedl Plíšek. Pracovní spory tvoří podle důvodové zprávy odhadem asi dvacetinu agendy okresních soudů.

Připomněl, že ministerstvo spravedlnosti navrhovalo před pěti lety zrušit účast přísedících v senátech okresních soudů obecně. Poukazovalo na údajný nezájem o tuto funkci honorovanou částkou 150 korun za den, na liknavý přístup řady přísedících a na to, že často nemají právní vzdělání. Důsledkem jsou prý průtahy řízení. „Uvedené závěry stále platí,“ napsal Plíšek ve zdůvodnění.

Jeho návrh by nezrušil soudní senáty v trestních věcech. „Zapojování laiků do soudního rozhodování ve věcech trestních formou přísedících nebo porot je nejen v Evropě standardem a tradicí,“ uvedl poslanec. Do budoucna by podle něho bylo žádoucí uvažovat o zakotvení přísnějších požadavků na kandidáty do funkce přísedících a o úpravě jejich odměňování. Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

(čtk)