Ministr vnitra Milan Chovanec dnes podle odborářů oblékl dres, odborů, policistů a zaměstnanců. Foto: vlada.cz

Analýza: Nevíme, zda nedobrovolné přidělení přistěhovalců může blokovat národní parlament

Zavedení nedobrovolného umístění přistěhovalců už v roce 2009 selhalo, přesto jej chce EU znovu zavést. Technicky není vyřešeno, jak bude nedobrovolné umístění probíhat ani soulad s Listinou základních práv a svobod EU. Už vůbec není zřejmá role národních parlamentů.

To jsou tři body z analýzy, která vznikla v expertním týmu vedeném náměstkem ministra vnitra Petrem Mlsnou. Analýzu předal lucemburskému ministru zahraničí, který předsedá Radě ministrů český ministr vnitra Milan Chovanec, oznámilo ministerstvo vnitra.

Podle této analýzy, vypracované expertním týmem pod vedením náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, obsahuje celý návrh na zavedení tzv. povinných kvót na rozdělení migrantů mezi členské země EU tři typy zásadních nejasností. Bez jejich vysvětlení nelze podle názoru českého Ministerstva vnitra o předloženém návrhu zodpovědné rozhodovat. „Formulovali jsme konkrétní otázky, jež je třeba vyřešit. Bez toho skončí řešení migrační krize dalšími vleklými problémy,“ zdůraznil ministr vnitra Milan Chovanec.

Jde o následující oblasti:

Stávající návrh na zavedení tzv. povinných kvót vychází z projektu Eurema, kterým se v roce 2009 pokoušela EU řešit migrační krizi na Maltě. Tento způsob řešení založený na dočasném umístění migrantů do jiných zemí bohužel selhal. Je zcela nejasné, proč dnes EU znovu vychází z tohoto neúspěšného řešení a proč nevyužívá alternativního institutu tzv. dočasné ochrany, jenž se pro řešení masové migrace jeví jako daleko vhodnější, uvádí ministerstvo v analýze.

Stávající návrh na zavedení tzv. povinných kvót počítá s tím, že migrant bude přidělen určitému státu. Není ovsem vůbec jasné, jak bude toto nedobrovolné umístění probíhat, a to jak technicky, tak právně, ani jak bude zajištěno, aby migrant určenou zemi vzápětí neopustil a nevydal se jinam. A už vůbec není vyřešeno, zdali toto nedobrovolné umístění není v rozporu s Listinou základních práv a svobod EU, protože i migranti požívají základních práv a svobod a Evropská unie je musí ctít a garantovat.

Stávající návrh na zavedení tzv. povinných kvót má navíc legislativně nejasnou povahu. Není zřejmé, zda členské státy mohou návrh odmítnout nebo blokovat skrze veto svých národních parlamentů, upozorňuje ministerstvo na zásadní problém střetu mezi zastupitelskou demokracií v národním státě s nadnárodní organizací.

Legislativně-právní analýzu, jež upozorňuje na zásadní nejasnosti související se zavedením tzv. povinných kvót, dnes zaslal ministr vnitra ČR Milan Chovanec k rukám lucemburského ministra pro zahraniční věci a evropské záležitosti Jeana Asselborna, jenž předsedá Radě ministrů pro vnitřní věci a justici zemí EU, která by v úterý měla znovu řešit problematiku migrační krize.

 -ire-