Vicepremiér Pavel Bělobrádek Foto: Facebook

Bělobrádek kritizuje Babiše za porušování demokratických pravidel

Lidovcům dochází trpělivost s přístupem hnutí ANO a jeho předsedy, vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) k porušování některých demokratických pravidel ve Sněmovně. V České televizi to dnes řekl Babišův vládní kolega, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. ANO se podle něj již mělo dva roky po volbách demokratické principy naučit.

Bělobrádek reagoval na Babišův výrok, že „tradiční politické strany“ si budou muset zvyknout, že se nebude brát ve Sněmovně ohled na opozici. Na podobný přístup si lidovci podle Bělobrádka nemíní zvykat.  „Demokracie zdržuje, ale je velmi podstatné ubránit demokracii jako celek,“ podotkl šéf lidovců.
Dodal, že pokud Babišovi demokracie nevyhovuje a nechce být s demokratickými stranami v koalici, tak je na něm, aby zvážil odchod. Když podle něj Babiš říká, že současný systém je špatný, nefunkční a pomalý, dává tím špatný signál lidem. Je podstatné vysvětlovat, že jsou tyto věci v určitých směrech nebezpečné, bez diskuse a demokracie a některých dlouhodobě promýšlených a dlouhodobě praktikovaných systémových věcí a procedur tato země nebo vůbec demokracie může směřovat k něčemu, co bychom si nepřáli,“ řekl.

Bělobrádkovi vadí třeba návrh na zrušení interpelací, změny domluveného projednávání zákonů nebo to, že koaliční strany nejsou informovány o přípravě některého návrhu. „Pro nás je důležité abychom nepolevili, abychom tyto věci nepřipouštěli. My jsme to měli na koaliční radě, jasně jsme se proti tomu vymezili, že už nám dochází trpělivost, protože s nováčky člověk musí mít nějakou trpělivost,“ řekl. Ale dva roky po volbách se už ANO mělo rozkoukat, dodal.

(čtk)