Primátorka Adriana Krnáčová Foto: Ano

Městský soud zamítl odvolání Prahy v kauze Škodova paláce

Pražský městský soud v odvolacím řízení ve sporu mezi Prahou a firmou Copa Retail zamítl žalobu města na změnu právních poměrů mezi oběma stranami. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8, který zamítl žalobu Prahy na změnu nájemní smlouvy a inflační doložky v ní. Proti dnešnímu rozhodnutí může Praha podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Mezi městem a majitelem Škodova paláce stojí stále druhá žaloba o vrácení částky ze zaplaceného nájemného. Palác, ve kterém sídlí magistrátní úředníci, má Praha pronajatý do roku 2026 za více než čtyři miliardy korun. „Odvolací soud považuje rozsudek soudu první instance za věcně správný,“ uvedl soudce Vladimír Fučík.

Praha se domáhala změny výše nájemného a inflační doložky a vrácení více než 600 milionů korun – nájemné je podle města přemrštěné a tuto částku zaplatilo navíc. Soud v Praze 8 část žaloby o vrácení nájemného vyloučil k samostatnému řízení, v této věci termín soudního řízení zatím stanoven nebyl.

Podle soudce odvolacího soudu bylo nájemné a cena za služby vzájemnou dohodou obou stran, kterou Praze navíc v roce 2006 doporučila zvláštní komise i právníci. Nelze se proto nyní domáhat změny tohoto projevu vůle, uvedl soudce.
Podle právníka hlavního města Jaromíra Císaře, který nahradil Vladimíra Zoufalého, se budou advokáti nyní domlouvat s vedením města, jak dál postupovat. „Město může samozřejmě podat dovolání, ale to nechci nyní předjímat, zda bude podáno,“ řekl Císař. Ještě se poradí se zástupci města, zda budou chtít, aby dnes zamítnutá žaloba byla posuzována i v druhém řízení o vrácení části nájemného.

Právní zástupci firmy Copa Retail se k dnešnímu rozhodnutí soudu odmítli vyjádřit. Praha i firma Copa Retail však nezávisle na výsledku dnešního odvolacího řízení uvedly, že jsou ochotny jednat i mimosoudní cestou. V průběhu jednání to potvrdili právníci obou stran. Nájemní smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Ve Škodově paláci od roku 2006 sídlí většina magistrátních úředníků.

(čtk, epa)