S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko přelo o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence Foto: archiv

Spor o českou naftu: Insolvenční správce prodává majetek Viktoriagruppe

Průmyslovou zónu s nádržemi na naftu v Chlumci nad Cidlinou a průmyslový areál se zásobníky v bavorském Kraillingu začal v rámci insolvenčního řízení se zkrachovalou Viktoriagrupe prodávat insolvenční správce Mirko Möllen. K firmě Viktoriagruppe do Kraillingu uložil do úschovy český stát své strategické zásoby nafty. Zásoby nafty se v nabídce na prodej nenacházejí.

Obě průmyslové zóny se objevily v nabídce v kolonce prodeje z insolvencí přímo na stránce německého insolvenčního správce Mirko Möllena a u obou je cena na vyžádání. První nabídka prodeje stručně uvádí, že na prodej jsou zásobníky v Chlumci nad Cidlinou z insolvenčního řízení s Viktoriagruppe a „cca 63 hektarů“ skladové infrastruktury včetně drážního systému a nádrží s kapacitou asi 22 milionů litrů.

Kromě kontaktu na insolvenčního správce odkazuje nabídka k prodeji areálu v Chlumci nad Cidlinou k aukční společnosti Schwarzfischer. Tak tomu není v případě druhého prodeje – průmyslové zóny v Kraillingu, kde je pouze kontakt ne insolvenčního správce, který nabízí v rámci insolvence Viktoriagruppe k prodeji „cca 230 ha“ , areál s nádržemi v bavorském Kraillingu je rovněž vybaven drážním systémem. Celková skladovací kapacita je asi 121.893 metrů krychlových, uvádí se v nabídce na prodej.

V zásobnících v Kraillingu, které nyní německý insolvenční správce nabízí k prodeji, má uloženou motorovou naftu česká Státní správa hmotných rezerv, naftu svěřila do úschovy akciové společnosti Viktoriagruppe, na kterou byl usnesením okresního soudu ve Weilheimu dne 2. února 2015 prohlášen konkurs. V září vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových výběrové řízení na právní zastoupení českého státu před německými soudu v rámci insolvenčního řízení.

Úkolem vybraného právního zástupce bude kromě „řešení“ pohledávek České republiky přihlášených do insolvenčního řízení rovněž „otázky související s redislokací motorové nafty ze skladu společnosti Viktoriagruppe v Německu“, uvádí se ve vypsání výběrového řízení. Tímto skladem jsou zásobníky na nyní prodávané průmyslové zóně v Kraillingu.

Jakýkoli komentář k případu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe a jednání českého státu v dané věci znovu odmítl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka, který uvedl, že jeho původní vyjádření stále platí a situace mu neumožňuje poskytnout žádnou další informaci. „Česká republika je přihlášena v insolvenčním řízení jako věřitel a má zástupce ve věřitelském výboru, je jím zaměstnanec Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Omlouvám se, ale vzhledem k tomu, že insolvenční řízení společnosti VIKTORIAGRUPPE v současné době probíhá, nelze sdělovat žádné informace. S insolvenčním správcem intenzivně jednáme a tato probíhající jednání nechceme žádným způsobem ohrozit. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových činí a bude činit všechny potřebné kroky k ochraně zájmů České republiky,“ uvedl Radek Ležatka již dříve k řadě konkrétních dotazů.

Také německý insolventní správce Mirko Möllen opakovaně odmítá řízení komentovat a dříve nechtěl tisku odpovídat na otázky týkající se právě prodejů majetku Viktoriagruppe. Nyní majetek Viktoriagruppe otevřeně nabízí k prodeji.

Irena Válová