Jeroným Tejc bude náměstkem ředitele VS Foto: Eva Paseková

Tejc: Navrhnu zvýšení sazeb za násilné trestné činy, jsou příliš nízké

Jihomoravský poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) navrhne zvýšení sazeb za závažné násilné trestné činy, řekl dnes novinářům v Brně. Změna trestního zákoníku by se podle něj měla dotknout plánovaných či brutálních vražd nebo loupeží a znásilnění se závažnými následky nebo provedených na dětech. Tejc chce o změnách debatovat ve Sněmovně i s ministerstvy spravedlnosti a zdravotnictví. Samotný návrh by mohl podat na jaře příštího roku.

Tejce k myšlence navedly verdikty soudů z poslední doby. „V jednom případě pachatel brutálního znásilnění a dvou pokusů o znásilnění dostal šest let. V dalším případě měl jiný člověk na svědomí dvě znásilnění se zbraní a jeden pokus a dostal sedm let a ve třetím dostal muž 10 let za znásilnění čtrnáctileté dívky, přestože už dříve byl odsouzen za znásilnění šestileté holčičky,“ uvedl Tejc.

Z jeho pohledu jsou tresty nízké. „Pachatel se může po dvou třetinách trestu ve vězení dostat na svobodu za dobré chování. Čtyři roky za mřížemi přitom nepovažuju za dostatečně odstrašující. Dotyčný může vyjít ven a provést čin několikrát, zatímco oběti se s tím vyrovnávají celý život, nebo desítky let,“ zdůraznil Tejc.

Sám by navrhoval zvýšit nejen maximální trest, ale také nejnižší hranici. „Nechci říkat přesná čísla, ale sazby by se měly minimálně o třetinu zvýšit. Každý pachatel úmyslné vraždy, nikoliv té v afektu, by měl dostat výjimečný trest doživotí a potom by se měly zvážit všechny okolnosti, po jaké době může požádat o podmíněné propuštění. Tvrdší tresty by měly platit i v případě loupeží, kde dojde k těžkému ublížení na zdraví, nebo u brutálních znásilnění se zbraní nebo na dětech,“ dodal Tejc s tím, že není možné, aby pachatelé zvlášť závažných násilných trestných činů dostávali menší tresty, než jsou například za hospodářskou trestnou činnost jako úvěrové podvody a podobně.

Například za znásilnění se zbraní zákon ukládá 2 až 10 roků vězení, při znásilnění dítěte mladšího 15 let může být trest od 5 do 12 let. Za vraždu s rozmyslem zákon ukládá 12 až 20 let, pokud je spáchaná na dítěti, těhotné ženě nebo více lidech, může být trest 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Pokud pachatel způsobí při loupeži těžkou újmu na zdraví, může mu soud uložit 5 až 12 let vězení. Pokud někdo spáchá podvod se škodou velkého rozsahu, může ho stihnout trest až 10 let za mřížemi.

(čtk)