Hejtman Oldřich Bubeníček

Ústecký kraj nesouhlasí se zařízením pro běžence v Drahonicích

Ústecký kraj nesouhlasí s tím, aby bývalá věznice v Drahonicích na Lounsku byla detenčním zařízením pro běžence. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) dnes řekl, že zařízení by mohlo zhoršit už tak napjatou sociální situaci. Zařízení v Drahonicích otevře ministerstvo vnitra oficiálně v pondělí. V bývalé věznici by mohlo být ubytovaných až 240 běženců, především mužů.

„V každém městě od Varnsdrorfu po Klášterec může vypuknout problém v kteroukoli hodinu. Mám obavu, aby právě toto zařízení, kdy přijdou další lidé, o kterých nic nevíme, situaci ještě nezhoršilo. Situaci kolem vyloučených lokalit se nám podařilo trochu stabilizovat a mám obavu, aby toto nenahrálo hlavně silám, které si na tom budou chtít dělat body před krajskými volbami, aby to tu situaci opravdu nevyhrotilo,“ řekl Bubeníček. Kraj podle něj dostal informaci o tom, že policie posílí ostrahu zařízení i stavy policistů na blízkých obvodních odděleních.

Bubeníček poukazuje i na to,že na zprovoznění areálu dříve nebyly peníze. Drahonice sloužily jako věznice do roku 2013, pak byl areál prázdný. Stát už dříve odhadl náklady na úpravy na tři miliony korun. „Když jsme se bavili o tom, že je potřeba rozšířit vězeňskou kapacitu, protože některé věznice v Ústeckém kraji jsou na hranici kapacity nebo i přeplněné, tak jsem se dozvěděl, že nejsou peníze, aby se znovu obnovily Drahonice. A najednou peníze jsou,“ dodal Bubeníček.

Záchytné zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku si dnes budou moci prohlédnout místní obyvatelé. Od pondělí bude bývalá mužská věznice sloužit běžencům. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že v Drahonicích by měli ubytováni především muži.

Podle údajů Správy uprchlických zařízení bylo k 1. říjnu v zařízeních pro zajišťování cizinců 750 lidí. Zařízení pro zajištění cizinců fungují už v Bělé – Jezové na Mladoboleslavsku, Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

(čtk)