Ivan Bílek odchází z čela GIBS Foto: vlada.cz

Ivan Bílek končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů

Ivan Bílek končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Muž, na něhož se v poslední době snesla tvrdá kritika kvůli takzvané olomoucké kauze, požádal o propuštění ze služebního poměru. Na Twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pro odchod Bílka se dnes vyslovil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a dříve také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Ředitel GIBS Bílek dnes požádal o propuštění ze služebního poměru. Vzhledem k poškozené pověsti GIBS je to slušné a rozumné rozhodnutí,“ napsal dnes na sociální síti premiér. Nedlouho předtím na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by Bílek měl vyhodnotit, jestli může pokračovat ve funkci v „okamžiku, kdy se takto výrazně snížila důvěra v celou Generální inspekci bezpečnostních sborů“.

„Bylo by dobře, když ho všichni vyzýváme, aby skončil ve své funkci,“ prohlásil po jednání kabinetu Babiš. „Je to další selhání té služby,“ uvedl s odkazem na olomouckou kauzu. GIBS podle něj v minulosti chybovala i při lihové aféře.

Policejní akce nazvaná Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky v Olomouckém kraji. Vyšetřuje ji Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), takovým případům by se přitom měla věnovat právě GIBS.

V kauze čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra.

Případ související s lidmi z nynější olomoucké kauzy vyšetřovala GIBS před třemi lety na základě anonymu. Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila.

Jednapadesátiletý Bílek vede inspekci od roku 2012.

(čtk)