Poslanec TOP 09 Herbert Pavera

Poslanec TOP 09 vyzval Babiše: Odvolejte vašeho nekompetentního šéfauditora

Poslanec TOP 09 Herbert Pavera písemně interpeloval ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli „nekompetenci šéfa Auditního orgánu Ministerstva financí (AO MF) Evžena Mrázka“. Pavera požaduje Mrázkovo okamžité odvolání.

Podle auditního šetření zadaného samotným Ministerstvem financí bylo zjištěno, že ředitel odboru nesplňuje podmínky, které pro funkci nárokují pravidla EU. Jak již Česká justice informovala, MF muselo nejen vracet dotaci EU na Mrázkův plat ve výši téměř 900 tis. Kč, ale na okolnosti Mrázkova výběru a jmenování do funkce padlo také trestní oznámení, které MF nyní intenzivně řeší.

„Dle externího auditního šetření zadaného samotným Ministerstvem financí bylo zjištěno, že ředitel odboru nesplňuje jazykovou kvalifikaci, která byla na jeho místo požadována v rámci výběrového řízení, konkrétně nebyl splněn požadavek vykonání standardizované zkoušky z cizího jazyka – stupeň 3. Dovolím si také připomenout, že výjimka z jazykové zkoušky, která byla panu Mrázkovi udělena, již vypršela dne 31. 3. 2015. Předložený certifikát o účasti na zahraničním kurzu v době od 13. dubna do 24. května 2015 podle zjištění auditorů „nedokládá doložení absolvování jazykové zkoušky na úrovni C1, ale potvrzuje jen účast na vzdělávacím kurzu na této úrovni“, nemluvě o tom, že proběhl až po vypršení výjimky,“ uvedl poslanec Pavera v písemné interpelaci.

Dalším problémem je podle Pavery nedostatečné vzdělání pana Mrázka, který získal vysokoškolský titul na katedře politické ekonomie z oboru světová ekonomika. „I tuto okolnost dle mých informací řešila výběrová komise, protože jedním z kritérií výběrového řízení na šéfa AO MF bylo vysokoškolské vzdělání právnického či ekonomického směru. V rozporu s pravidly však rozhodla, že kandidát kritérium vysokoškolského vzdělání splnil,“ řekl poslanec. Zarážející podle něj je, že dle informací ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové bude ČR vracet finanční prostředky zpět do doby, kdy bude pan Mrázek ve své funkci. Pavera se na závěr zeptal, jakou roli hrál při výběru Mrázka bývalý Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht a zároveň ministra financí vyzval, aby šéfa AO MF okamžitě odvolal.

Evžen Mrázek se totiž do funkce ředitele AO MF dostal na základě výběrového řízení, které bylo vyhlášeno 7. března 2014 a proběhlo 27. března. Mezi požadavky na uchazeče byl ovšem standardizovaný 3. stupeň jazykové zkoušky z cizího jazyka. Tou se však nemohl nikdo z přihlášených prokázat a tak komise, v jejímž čele byl právě Wagenknecht, odpovědný za sekci finančního řízení a auditu, rozhodla, že tuto podmínku nahradí osobním pohovorem v cizím jazyce.

(epa)