Exministr Ivan Langer už dříve řekl, že celé vyšetřování považuje za neústavní. Proces podle něj stojí na lži, obcházení práva a mediálním lynči. Foto: Facebook

Soud v Ostravě odročil případ vydání Langerových dokumentů

Krajský soud v Ostravě dnes odročil na neurčito případ věcí zabavených policií v bytě a kanceláři bývalého ministra a nyní advokáta Ivana Langera. Dokumenty a také počítač kriminalisté zabavili při domovních prohlídkách na začátku olomoucké korupční kauzy.

Langerovy dokumenty ale podle advokátní komory souvisejí s výkonem jeho advokátní praxe, komora je odmítla kriminalistům vydat. Byly proto podány dva návrhy na jejich vydání, kterými se dnes zabýval soud.

„Oba návrhy soudkyně dnes postupně odročila na neurčito. Chce se s obsahem zajištěných dokumentů nejprve seznámit,“ řekl mluvčí soudu Dalibor Zecha. „Není to jednání o mě. Je to jednání o věcech, které souvisejí s povinností advokáta zachovávat mlčenlivost. Je rozhodováno o tom, zda budou v trestním řízení dotčena práva třetích osob,“ řekl Langer. Více dnes nechtěl jednání komentovat.

Krajský soud v Ostravě rozhodoval o návrzích, které podal Okresní soud v Ostravě a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Právě tyto orgány nařídily domovní prohlídky.

Policie v první polovině října při prohlídkách u Langra v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory proto v souladu se zákonem na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu ČR se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

„Zajištěné dokumenty byly zapečetěny a v držení advokátní komory. Její zástupce je dnes předal soudkyni,“ uvedl Zecha. Potvrdil, že se jednalo o listiny, CD nosiče a také počítač.

Podle Zechy se soudkyně nyní s obsahem dokumentů jako jediná seznámí. Pokud zjistí, že obsahují skutečnosti, na které se vztahuje povinnost mlčenlivosti, vrátí je advokátovi. V opačném případě rozhodne o jejich vydání k účelům trestního řízení a předá vše policii. Soud není omezován žádnou lhůtou. „Vše bude záležet na čase potřebném na prostudování dokumentů,“ řekl Zecha.

Langer nepatří mezi čtyři obviněné v olomoucké kauze, kterou policie vyšetřuje pod označením Vidkun. Obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení v kauze čelí hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), olomoucký šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem. Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě, zbylé tři soud poslal do vazby. Vedení ČSSD Rozbořila kvůli jeho obviněné vyzvalo k odstoupení z funkce.

(čtk)