Exministr Ivan Langer už dříve řekl, že celé vyšetřování považuje za neústavní. Proces podle něj stojí na lži, obcházení práva a mediálním lynči. Foto: Facebook

O zabavených dokumentech Ivana Langera bude rozhodovat soud

Na poslední možný den z patnáctidenní lhůty si ponechala policie odvolání k soudu ohledně dokumentů, které zabavila při domovních prohlídkách u bývalého ministra vnitra Ivana Langera. České justici to sdělila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Komora teď bude čekat na verdikt ostravského soudu.

Policie při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců České advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí jeho advokátní činností. Proto zástupci ČAK v souladu se zákonem na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Trestního kolegia Nejvyššího soudu ČR, o němž Česká justice informovala, je nově nutné za místo pro výkon advokacie považovat i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

V tomto případě tomu tak je, a i proto byla vyžádána u domovních prohlídek u Ivana Langera přítomnost zástupců ČAK. Už není možná ani praxe tzv. pytlování, což se při prohlídkách u Ivana Langera nestalo: policie přišla podle Langerova obhájce Tomáše Sokola s přesným seznamem dokumentů, které požaduje vydat.

O domovních prohlídkách u Ivana Langera rozhodoval Okresní soud v Ostravě. Tedy stejný soud, který rozhodoval o povolení úkonů v případu Jany Nečasové (dříve Nagyové), exposlanců ODS a důstojníků Vojenského zpravodajství. Soudce Roman Vicherek, který o úkonech v této trestní věci rozhodoval, je zde nově místopředsedou pro trestní úsek.

Podle dobře informovaného zdroje České justice, který je obeznámen s průběhem vyšetřování, se zájem orgánů činných v trestním řízení „omezil“ jen na zajištění některých konkrétních listin. Vedle zabavených dokumentů byl zajištěn policií zajištěn i mobilní telefon a flash disky z přehraných počítačových souborů.

O tom, zda bude dokumenty zajištěné při domovních prohlídkách u Ivana Langera možné použít jako důkazní materiál v rámci probíhajícího trestního řízení, bude nyní rozhodovat odvolací soud, tedy Krajský soud v Ostravě. „Ať již bude rozhodnutí jakékoli, ČAK se mu samozřejmě podřídí,“ říká mluvčí Chaloupková. „Do rozhodnutí nicméně zůstávají zabavení věci na půdě komory,“ dodala.

Dušan Šrámek