Rainer Faupel (vlevo) s kolegy z německé justice Foto: brandeburg.de

Pelikánovi radí s Bílou knihou odpůrce soudcovské rady Rainer Faupel z Německa

Odborníci, kteří s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) píší tzv. Bílou knihu justice jsou tajní a ministr nechce jejich jména zveřejňovat. Podle zjištění České justice je jedním z poradců bývalý německý státní tajemník Ministerstva spravedlnosti Brandeburska Rainer Faupel.

V roce 1999 po nástupu nové vlády SPD – CDU byl spolu s dalšími šesti státními tajemníky poslán v 61 letech do důchodu. Je autorem a spoluautorem mnoha děl o právu, mimo jiné o sjednocení Německa z hlediska práva. Zásadním tématem je pro Rainera Faupela je Holocaust respektive poválečná situace Židů z hlediska práva v Německu včetně restitucí, náhrad škod a vlastně postavení Židů až dodnes.

Podle webu Ministerstva spravedlnosti nyní Faupel získal kontrakt coby Pelikánův poradce. Podle smlouvy je místem plnění výkonu funkce Berlín a Praha. „Poradce se zavazuje poskytovat zadavateli poradenství v otázkách dalšího rozoje a reformy české justice, zejména spolupracovat se členy skupiny vytvořené zadavatelemke zpracování strategického dokumentu (tzv. bílé knihy) k těmto otázkám a poskytovat pomoc a podporu při vzniku tohoto dokumentu a diskuzi o něm,“ píše se ve smlouvě mezi Faupelem a ministerstvem s tím, že Faupel bude dostávat pokyny přímo od Pelikána  a také mu zprostředkuje kontakty se zástupci německé justice. Další informace o spolupráci s Faupelem ministerstvo České justici nesdělilo a na zaslané dotazy nereagovalo

Bílá kniha má být dokumentem, který nastíní dlouhodobější koncepci pro soudní systém. Na projektu začal Pelikán pracovat již v prosinci 2014, tehdy ještě jako první náměstek.

Dny poradcovy přítomnosti jsou určovány průběžně, průměrně by to mělo být 15 dní v měsíci.  Kontrakt ministerstvo s Faupelem uzavřelo od letošního září do konce roku. Za své služby si Faupel ministerstvu účtuje 125 tisíc korun měsíčně bez DPH – k částce je připočteno ještě DPH 19 procent dle německého zákona. Jako bonus Faupel za své poradenství dostal k užívání byt 4+1 Ministerstva pro místní rozvoj na Praze 1.

Letos v květnu vystoupil v Brně na konferenci Kam kráčíš, justice? Spolu s s osobnostmi jako je generální advokát Evropského soudního dvora Michal Bobek nebo předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Rainer Faupel přednášel o řízení justice v Německu, o nezávislosti soudců a oprávnění ministra.

Není bez zajímavosti, že v otázce Nejvyšší rady soudnictví má Faupel stejný názor jako Pelikán. Ten nedávno v rozhovoru pro týdeník Euro prohlásil, že tvář justice by měli spoluvytvářet lidé, o kterých justice rozhoduje. „Z toho mi vychází, že by nemělo jít o soudcovskou samosprávu, protože ta stojí na antidemokratických myšlenkových základech, které vedou k absolutismu. Osvícenskému, samozřejmě,“ řekl šéf resortu, který je svým odporem k soudcovské samosprávě známý dlouhodobě a to i přes to, že její vznik je zakotven v koaliční smlouvě.

Na brněnské konferenci Faupel vystoupil s referátem na téma správy justice v Německu, v němž se dotkl klíčových otázek nezávislosti soudců, jejich demokratické legitimity i parlamentní odpovědnosti za fungování justice. Ve svém vystoupení zdůraznil slabinu nejvyšších rad soudnictví, kterou spatřuje v jejich obtížném podřizování politické odpovědnosti a parlamentní, tedy i demokratické kontrole.

(epa, ire)