Dnešní nález se většiny soudců nedotkne Foto: archiv

Složení senátů Ústavního soudu se bude každé dva roky měnit, rozhodlo plénum

Personální složení čtyř senátů Ústavního soudu (ÚS) se začne pravidelně měnit. O novince, kterou dlouho prosazoval předseda soudu Pavel Rychetský, rozhodlo plénum. Cílem změny je podpořit názorovou a odbornou pluralitu, ale zároveň přispět ke sjednocení judikatury a procesních postupů v senátech. Soud změnu oznámil na svých webových stránkách.

O složení senátů dosud v podstatě nepřímo rozhodoval prezident. Jím jmenovaní soudci totiž přicházeli vždy na aktuálně uprázdněná místa v konkrétních senátech, kde pak setrvali po celý svůj mandát. Senáty řeší individuální stížnosti, tedy asi 90 procent agendy celého soudu.

„Usiluji již 12 let, co zde jsem, o jisté promíchání, o rotaci soudců mezi senáty,“ řekl ČTK nedávno Rychetský. Jeho návrh získal minulý týden podporu pléna, tedy sboru všech ústavních soudců. První rotace se uskuteční k 1. lednu 2016. Poté se vždy ve dvouletých cyklech přesune aktuální předseda senátu do dalšího senátu s vyšším pořadovým číslem.

V roce 2016 bude v prvním senátu zasedat David Uhlíř s Kateřinou Šimáčkovou a Tomášem Lichovníkem. Soudce Ludvík David se posune do druhého senátu k Vojtěchu Šimíčkovi a Jiřímu Zemánkovi. Třetí senát utvoří Jan Filip, Radovan Suchánek a Josef Fiala, kterého prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek. V posledním, čtvrtém senátu budou zasedat Jaromír Jirsa, Vladimír Sládeček a Jan Musil.

(čtk)