Turecko blokováním YouTube podle evropského soudu pochybilo

Turecko porušilo svobodu vyjadřování, když v letech 2008 až 2010 zablokovalo přístup k serveru pro sdílení videí YouTube. Rozhodl o tom dnes podle agentury AFP Evropský soud pro lidská práva při Radě Evropy.

Na evropský soud se sídlem ve francouzském Štrasburku se obrátili tři vysokoškolští profesoři a uživatelé YouTube, kteří vyučují na univerzitách v Izmiru, Istanbulu a Ankaře. Znepřístupnění sítě s odůvodněním, že několik videí uráželo památku zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka, podle profesorů porušilo jejich právo na získávání a šíření informací a myšlenek.

V Turecku je u moci od roku 2002 konzervativní islámská vláda, která pravidelně zasahuje proti sociálním sítím a jejich uživatelům. Prezident Recep Tayyip Erdogan loni několikrát nařídil dočasnou blokaci sociálních sítí facebook a twitter a také YouTube. Kritizoval internetové servery především za to, že obviňují lidi z jeho okolí z korupce.

Situace v Turecku se pro portály a jejich uživatele zhoršila od roku 2008, kdy parlament odhlasoval zákon, který umožňuje vládě blokovat nějaký internetový server bez rozhodnutí justice.

(čtk)