Sexuální násilníci v Německu použili "egyptský model". Kolín připomínal útoky z Káhiry Foto: wikipedia

Ministerstvo zahraničí k událostem v Kolíně: Situace odpovídá evropským standardům

Podle vyjádření českého Ministerstva zahraničí odpovídá bezpečnostní situace v Německu evropským standardům. Ministerstvo žádné speciální varování pro české ženy při cestě do Německa nechystá. Tisk události v Kolíně nad Rýnem srovnává s útoky v Paříži a opoziční strana AfD s řáděním Rusů v roce 1945. Němci začali masivně nakupovat pepřové spreje

Ministerstvo zahraničí takto reagovalo na dotaz České justice, zda MZV vydá nebo obecně má nějaké doporučení ohledně cestování do velkých německých měst jako je Kolín nad Rýnem, Hamburk, Stuttgart zhledem k rozsahu masivních skupinových útoků na ženy, ke kterým tam došlo na začátku roku 2016. „Bezpečnostní situace v Německu odpovídá evropským standardům,“ odpovědělo na dotaz české ministerstvo zahraničí.

Útoky měly všude podobný scénář jako v Kolíně nad Rýnem: ženy byly v davu obstoupeny skupinami mužů, uzavřeny v kruhu a poté sexuálně napadeny a okradeny. Počet útoků na jednom místě a v jednom čase byl takový, že policie nestíhala reagovat. Oběti jdou do stovek. Drtivá většina žen uvedla, že útočili cizinci afrického nebo arabského vzhledu. Dosud dva zadržení byli v pátek propuštěni, neboť podezření se neprokázalo, uvedl státní zástupce v Kolíně nad Rýnem. Česká justice o děsivých událostech již dříve informovala.

MZV nechystá žádné speciální varování pro české ženy

Ministerstvo na dotaz České justice rovněž odpovědělo na otázku, zda sleduje informace z Německa a zda existuje, co se týče turistiky do Německa, nějaké zvýšené nebezpečí pro ženy v ČR nebo zda by se měly české ženy nějakému chování vyvarovat nebo vyhnout některým místům: „Zvýšená opatrnost se doporučuje zejména na místech s větší koncentrací osob – nádraží, letiště, obchodní centra, turistická místa,“ uvedl tiskový odbor MZV.

Podle jeho dalších slov MZV situaci v zahraničí sleduje a průběžně reaguje na aktuální vývoj. „Dle potřeby a vývoje situace aktualizujeme varování a doporučení na cesty na našich webových stránkách. Nicméně v dané chvíli MZV žádná speciální varování k cestám do Německa nechystá,“ uvedlo MZV. „Podrobné informace pro cesty do Německa jsou uveřejněny na webových stránkách MZV v kapitole ,Cestujeme´ po zvolení příslušného státu, doporučilo ministerstvo zahraničí.

AfD přirovnala události v Německu k řádění Rusů na konci války

Němci naopak začali masivně nakupovat pepřové spreje, informoval v pátek německý tisk. Podle německých novinářů je dopad dosud nevídaného masového sexuálního násilí na ženách v německých městech v mezinárodních médiích stejný jako po útocích v Paříži.

Děsivé dění v německých městech sebrali jako politické téma opoziční německé strany. Předsedkyně Alternativy pro Německo Frauke Petryová přirovnala události k řádění Rusů v Německu v roce 1945 a události dala do souvislosti se znásilňováním německých žen vojáky Rudé armády na jaře 1945. „Masivní zneužívání v Kolíně nad Rýnem připomíná bezprávní na konci války,“ napsala Petryová.

Slovenský premiér Fico: za útoky stojí imigranti

Naopak za mimořádně závažné považuje události v Německu slovenský předseda vlády Robert Fico, který kvůli masovému řádění mužů žádá svolat mimořádný summit EU. Podle jeho informací z tajných služeb za masovými sexuálními útoky na ženy stojí přistěhovalci. „Události, které se dějí v Evropě, nás nutí je nejen zpracovávat, ale i příslušným způsobem reagovat,“ řekl Fico v pátek na tiskové konferenci. Podle svých slov Fico vidí souvislost mezi migrační krizí a terorismem, jakož i mezi migrací a útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších evropským městech.

„Nemohu než zopakovat, že ani na základě povinných kvót, ani na základě dobrovolného příspěvku nemůžeme dovolit, aby na Slovensko přišlo několik tisíc migrantů najednou… Není možné je přirozeně integrovat, což se ukázalo i v jiných zemích EU,“ uvedl a zdůraznil, že podezřelými z útoků na ženy jsou hlavně právě migranti, což podle něho potvrzují důvěryhodné zpravodajské informace.

Irena Válová