Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise José Barroso. Foto: Mediafax

Německé vládní strany chtějí zjednodušit odsun trestaných běženců

Německé vládní strany po silvestrovských sexuálních útocích v několika městech chtějí zjednodušit deportace žadatelů o azyl, kteří se dopustili trestného činu. V Kolíně nad Rýnem, v Hamburku a v Mnichově napadli při oslavách příchodu nového roku mladí muži téměř 200 žen.

Mluvčí ministerstva vnitra dnes na tiskové konferenci uvedl, že mezi 29 cizinci, které kolínští policisté při incidentu kontrolovali, bylo 18 žadatelů o azyl.

Vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vypracovalo materiál, podle kterého by lidé pravomocně odsouzení k jakémukoli trestu vězení automaticky přišli o právo na azyl. V současnosti může Německo vypovědět žadatele o azyl, kteří byli pravomocně odsouzeni přinejmenším k jednoletému trestu nepodmíněně, nebo uprchlíky, kteří se podíleli na terorismu či na nábožensky motivovaném násilí. Mechanismus však není automatický, soudy vždy musí posoudit společenskou závažnost chování uprchlíků.

Pro vypovídání odsouzených žadatelů o azyl se dnes v deníku Bild vyslovil i vicekancléř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie (SPD). „Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?“ zeptal se Gabriel. Podle něj by navíc hrozba odpykání trestu ve vlasti odstrašila běžence od kriminality spíš než německé věznice.

Pokud by se země, odkud odsouzení běženci pocházejí, zdráhaly přijmout uprchlíky zpět, mělo by podle Gabriela Německo snížit objem rozvojové pomoci, který těmto státům vyplácí. „Kdo chrání odsouzené žadatele o azyl, nemá nárok na peníze z německých daní,“ řekl vicekancléř.

Rozhlasová stanice WDR s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že kolínská policie kontrolovala o silvestrovské noci celkem 70 lidí. Ministerstvo vnitra oznámilo, že mezi kontrolovanými bylo 29 cizinců, kteří pocházeli z Alžírska, Maroka, Sýrie, Íránu, Iráku a Spojených států. Většinu kontrolovaných cizinců podle ministerstva tvořili žadatelé o azyl.

Kolínská policie v noci na dnešek zadržela dva muže, kteří měli na mobilních telefonech natočené záběry ze silvestrovské noci s útoky na ženy. Objevila u nich také papír s arabsko-německým překladem frází vyzývajících k sexu.

Policii se zatím přihlásilo přes 120 žen, které byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. Dalších více než 50 trestních oznámení má policie v Hamburku, desítka žen se stala obětí podobného útoku ve Stuttgartu. Incidenty ve všech městech byly podobné – velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.

(čtk)