Prezident Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch dnes potvrdil arabský fenomén masového sexuálního násilí taharuš v Německu. Reprofoto: youtube.com

Spolkový kriminální úřad: Do Německa přišel taharrush, hromadné násilí na ženách jako v Arábii

Do Německa přišlo hromadné obtěžování a znásilňování žen na veřejnosti, které bylo až dosud pod názvem taharrus gamea známé pouze z arabských zemí. Uvedl to prezident Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. V zemi jde o zcela nový jev. Proč v Německu vypukl tento druh zločinnosti, není zatím objasněno.

Spolkový kriminální úřad (BKA) hodlá objasnit a bojovat proti hromadnému sexuálnímu obtěžování a násilí na ženách. Uvedl to pro Welt am Sonntag v souvislosti s novoročním děním v Německu prezident Úřadu Holger Münch. „Proto v krátké době shromáždíme informace ze všech spolkových zemí, abychom si mohli udělat obrázek o situaci,“ uvedl v neděli policejní prezident. Na tomto základě budeme postupovat na celostátní úrovni, řekl. Úřad uvedl, že bere události v Německu stejně jako obavy veřejnosti velmi vážně.

Jde o první komentář Spolkového kriminálního úřadu po událostech v Kolíně nad Rýnem a dalších městech, kde skupiny mužů uzavíraly ženy do pastí a poté spustily sexuální násilí. Podle mapy, kterou vydal Die Welt, k totožným zločinům došlo v Berlíně, Stuttgartu, Frankfurtu, Bielefeldu, Dusseldorfu a Hamburku, ve švýcarském Curychu a v rakouském Salzburgu. V Kolíně nad Rýnem bylo po novoročním řádění hord mužů podáno takřka 400 trestních oznámení žen.

Pogromy na ženy jsou v Německu nový jev

Podle vyjádření Holgera Müncha, Spolkový kriminální úřad až dosud znal veřejné hromadné násilí na ženách jako fenomén v některých arabských zemích. Tento druh zločinnosti je znám jako taharrus gamea a jde o hromadné sexuální obtěžování žen na veřejnosti. „Tyto trestné činy jsou páchány skupinami mladých mužů na velkých shromážděních nebo na demonstracích v intenzitě od obtěžování až po znásilnění,“ uvedl policejní prezident. Podobný jev dosud v Německu nebyl znám, píše k tomu deník Die Welt. Proč v Německu vypukl tento druh zločinnosti, deník ovšem neuvádí.

V arabských zemích je fenomén hromadného sexuálního obtěžování až znásilňování žen (taharrush, taharrush gamea) již nějakou dobu znám.Ve větší míře se vyskytl například v Egyptě v roce 2011 a 2012 během událostí na káhirském náměstí Tahrír. Někteří účastníci sobotních protestů proti násilnostem na ženách, které se podobě z náměstí Tahrír odehrály v Kolíně nad Rýnem, dění přirovnávali k pogromu na ženy.

Podle pátečního vyjádření českého Ministerstva zahraničí pro Českou justici odpovídá bezpečnostní situace v Německu evropským standardům. Ministerstvo žádné speciální varování pro české ženy při cestě do Německa nechystá. „Zvýšená opatrnost se doporučuje zejména na místech s větší koncentrací osob – nádraží, letiště, obchodní centra, turistická místa,“ uvedl tiskový odbor MZV.

Podle jeho dalších slov MZV situaci v zahraničí sleduje a průběžně reaguje na aktuální vývoj. „Dle potřeby a vývoje situace aktualizujeme varování a doporučení na cesty na našich webových stránkách. Nicméně v dané chvíli MZV žádná speciální varování k cestám do Německa nechystá,“ uvedlo MV.

Irena Válová