Sněmovna lordů zákon potvrdila Foto: parliament.uk

Británie končí s letitou praxí tištění zákonů na pergamen

Británie po staletích ukončí praxi tištění oficiálních kopií zákonů na pergamen z telecí kůže. Od příštího měsíce se z úsporných a modernizačních důvodů budou tisknout na archivní papír.

Návrh správního výboru Dolní sněmovny podle agentury AP schválila Sněmovna lordů, která má v kompetenci rozhodovat o tom, jakým způsobem jsou zákony archivovány.

Změna by měla přinést roční úspory ve výši 80.000 liber (téměř 2,8 milionu korun). Nadále se budou tisknout dvě oficiální kopie, jedna určená k založení v Parlamentním archivu, druhá v Národním archivu. Nové zákony už jsou archivovány také v digitální podobě.

Představitelé britského parlamentu tvrdí, že kvalitní papír může vydržet až 500 let, ale stoupenci pergamenu z teletiny neboli velínu jsou přesvědčeni, že tento materiál je trvanlivější. Nejstarší zákon na velínu v parlamentním archivu pochází z roku 1497, ale jsou známy i starší dokumenty včetně kopií Velké listina práv a svobod, neboli Magny charty, která byla původně vydána v roce 1215.

Předchozí pokus ukončit praxi tištění na jemný pergamen neprošel v roce 1999 a zastánci tradičního materiálu jsou i tentokrát odhodláni za svou věc bojovat.

(čtk)