S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko přelo o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence Foto: archiv

ČR může odvézt nedostupnou naftu, stanovený termín ale nereálný

Česko si může ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu odvézt zásoby nafty za více než miliardu korun, k nimž se nemohlo dostat.

Dnešní informace týdeníku Dotyk potvrdil mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka. Insolvenční správce však stanovil termín odvozu do 30. dubna, což je podle předsedy SSHR Pavla Švagra z technických důvodů nereálné. Za nesmyslný a umělý označil termín i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Insolvenční správce nám sdělil poměrně průlomovou zprávu, která říká, že veškerou naftu, která je uložená v Kraillingu, nám umožní vyskladnit. Nepotvrdil tím ale naše vlastnické právo k naftě,“ řekl dnes novinářům na Žofínském fóru Švagr.

Insolvenční správce podle něj při minulých jednáních uvedl, že odvoz nafty zabere šest až osm měsíců. SSHR navíc od něj získala informaci, že hodlá vlastnictví nafty zažalovat. „Zájmy insolvenčního správce jsou zřejmě bohužel úplně rozdílné, než zájmy České republiky,“ řekl Švagr. SSHR podle něj nyní připravuje informaci bez uveřejnění pro vládu, aby mohlo Česko na situaci reagovat co nejrychleji.

„Je to náznak dobré zprávy, ale skutečně dobrá zpráva to bude až ve chvíli, kdy bude nafta na území naší republiky,“ řekl ČTK Mládek. Odpoledne novinářům řekl, že termín odvozu nafty z Německa je nesmyslný a umělý. Podle něj třeba vyjednat realistický harmonogram. Na převoz by pak mohly být použity vlaky i kamiony. „Je to ale odpovědnost SSHR,“ dodal.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila i pohledávky za dalších 300 milionů korun. Dalších až 300 milionů korun podle zdroje ČTK při přihlašování pohledávek požadovaly české celní a daňové úřady. Češi tak celkem nárokují až 1,8 miliardy Kč.

V prosinci loňského roku podala SSHR v Německu v kauze trestní oznámení na neznámého pachatele. Švagr to tehdy odůvodnil tím, že existuje podezření ze spáchání trestného činu podvodu a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Z měření, které provedli předloni v prosinci němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti správnému evidenčnímu stavu. Od vyhlášení insolvence společnosti jsou zásobníky s naftou zaplombované.

Český rozhlas Radiožurnál večer uvedl, že Česko čeká zřejmě kvůli naftě ještě další soud. Jde o poplatky za skladování suroviny, které chce Viktoriagruppe doplatit ve výši nejméně desítek milionů korun. Český stát to podle rozhlasu odmítá.

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má Česko uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.

(čtk)