O Bílé knize justice debatují i na okresních soudech

Většína předsedů krajských soudů vyzvala okresní soudy, aby se vyjádřily ke kapitole „O soudcích“ z Bílé knihy justice. Tu jako dlohodobý koncept směřování justice zpracoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Česká justice předsedy okresních soudů oslovila. V reakcích se soudní funkcionáři často shodují, ženastavit jasná pravidla pro výběr soudců a justičních funkcionářů je potřeba.

Zásadní novinkou, kterou Pelikán navrhuje, je zrušení justičních čekatelů a asistentů soudců. Tyto pozice by měly být sjednoceny a nahrazeny u prvostupňových soudů novou institucí „justičního koncipienta“. V případě úspěšného složení zkoušek a psychologického vyšetření se z justičního koncipienta stává „justiční kandidát“, kterého ovšem stále ještě nečeká návrh na jmenování soudcem. Podle Pelikána by měl být „otestován v praxi“.

Krajské soudy nyní sbírají reakce okresních soudů, které poté poskytnou ministrovi spravedlnosti. „Vyjádření za OS Beroun jsme minulý týden zasílali na KS v Praze, který by měl centrálně odeslat panu ministrovi stanoviska všech OS a KS Středočeského kraje,“ řekla České justici například předsedkyně OS Beroun Daniela Jandová.

Většina soudních funkcionářů zdůrazňuje, že nová pravidla by měla být nastavena formou zákona, nikoliv instrukcí ministra. „Současný stav, kdy s každým ministrem přicházejí nekoncepční změny v těchto pro justici zásadních otázkách, vyvolává řadu problémů a oslabuje justici jako takovou. Proto se domnívám, že základní prvky koncepce (nejen předpoklady k výkonu funkce, ale i způsob výběru soudců a soudních funkcionářů) by měly být obsaženy v zákoně o soudech a soudcích, neboť zákon je nepochybně stabilnější právní norma než instrukce ministra spravedlnosti, kterou lze snadno změnit každým ministrem spravedlnosti, kterým je tak dávána do rukou značná moc destabilizovat justiční systém,“ sdělil České justici místopředseda okresního soudu v Chebu Petr Holub.

Blog Petra Dimuna „Smolná Bílá kniha ministra Pelikána“ si můžete přečíst zde.

Kariérní model soudce

Petr Holub podobně jako Robert Pelikán preferuje kariérní model soudce a nepovažuje za vhodné implementovat do našeho soudnictví anglosaské prvky a to zejména z důvodu zcela jiné tradice a zcela jiného právního systému, který se v anglosaských zemích za mnohá staletí vytvořil. „Naše právní tradice je jiná. Soudci by nepochybně měli být vybíráni v otevřených výběrových řízeních s jasně nastavenými pravidly. Pravidla musí být shodná pro všechny uchazeče, jak pro ty z řad justičních koncipientů, tak pro ty z řad jiných právnických profesí a to včetně v materiálu zmíněné kandidátské činnosti. Je naivní představa, že vynikající akademik, advokát, notář či státní zástupce může ze dne na den začít plnohodnotně vykonávat funkci soudce. Určitá doba přípravné praxe je i u těchto osob nezbytná. Je ale otázkou, zda má probíhat navrhovanou formou dlouhého pobytu u krajského soudu v pozici čtvrtého nehlasujícího člena senátu,“ dodává Holub.
Místopředseda OS v Chebu dále uvedl, že preferuje, aby se vrátila zpět doba, kdy soudci se budou rekrutovat především z řad justičních čekatelů. „U osob z jiných právnických profesí nelze zcela jejich schopnosti k výkonu funkce soudce ověřit a to ani ve výběrovém řízení,“ vysvětluje soudní funkcionář.

Většina okresních soudů České justici sdělila, že zatím  ke kapitole Bílé knihy nezaujala stanovisko. „Dokument označený Bílá kniha justice byl zdejšímu soudu doručen k případným připomínkám či vyjádření,“ řekla předsedkyně OS v Karvinné Pavlína Jurášková. Soud zatím žádné stanovisko nezaujal.

Chybí debata nad pracovníky správy soudu

Předseda OS Teplice Roman Dobeš zaslal vyjádření soudkyně Evy Tilleové. „Pominu-li absolutně nepřehledné řazení jednotlivých stránek dokumentu, což brání jeho řádnému prostudování, vyplynulo z něj, že v další organizaci justice počítá s mnoha novými orgány – zde různými hodnotícími a výběrovými  komisemi, kde významné zastoupení bude mít i ministerstvo, žádnou však soudcovské rady jednotlivých soudů. Přitom soudci dlouhodobě volají po vyšší míře samosprávy. Takže pan ministr od této myšlenky v podstatě zcela upouští, což považuji za chybu,“ uvedla soudkyně ve svém vyjádření. Tato připomínka od funkcionářů zaznívá opakovaně.

Zástupkyni OS Teplice také vadí, že se dokument nezaměřuje na pracovníky správy soudů. „V dokumentu sice celkem podrobně rozebírá výběr kandidátů na nové soudce formou koncipientů, vůbec však nekonkretizuje výběr vedoucích pracovníků správy soudů (alespoň jsem o tom krom dvou-tří řádků nic bližšího nenašla). Přitom na dobrém řízení každého soudu závisí i kvalita jeho rozhodovací činností ve smyslu existence co nejoptimálnějších podmínek pro tuto činnost. Dokument se dále vůbec nezabývá výchovou těchto řídících pracovníků správy soudu, takže to vypadá, že bude zachován stav, kdy se o tyto řídící funkce budou ucházet soudci, kteří sice mají určité řídící schopnosti a potřebné sebevědomí, ale o všech aspektech řízení soudu (zejména ekonomických)  nemají vůbec žádné informace,“ sdělila Tilleová.

Předsedové krajských soudů jsou v hodnocení Bílé knihy zatím zdrženlivější. „Co se týče dosud zveřejněné kapitoly z tzv. Bílé knihy justice, nazvané „O soudcích“, chápu ji jako materiál k diskuzi, která by měla proběhnout v prvé řadě uvnitř justice jako takové a následně i mezi justicí a ministerstvem spravedlnosti. Teprve materiál, který bude výsledkem takovéto diskuze, bude možné smysluplně komentovat – do té doby to nepovažuji nejen za potřebné, ale ani vhodné,“ řekl České justici předseda KS v Českých Budějovicích Milan Tripes.

Příliš přívětivě část Bílé knihy nehodnotili poslanci ústavně právního výboru. Dokument budou opět probírat na jednom z příštích zasedání.

(epa)