O záchranu věznice se snažil ministr kultury Daniel Herman nebo senátor Ivo Valenta Foto: archiv

Pelikán: Ministerstvo se vzdá bývalé věznice v Uherském Hradišti

Ministerstvo spravedlnosti opustilo úvahy o opravě budovy bývalé věznice v Uherském Hradišti. Nemovitosti se vzdá ve prospěch státu. Vyplynulo to z odpovědi ministra Roberta Pelikána (ANO) na dnešní interpelaci Antonína Sedi (ČSSD), podle kterého původně ministerstvo chtělo ve třech letech vynaložit na opravy památkové nemovitosti celkem 200 milionů korun.

Snahu rekonstruovat zchátralou věznici a využít ji pro potřeby justice přitom mělo několik stran. „Přehodnotili jsme situaci z toho důvodu, že pro ministerstvo spravedlnosti je projekt zcela neúčelný a značně přesahuje naše možnosti,“ uvedl Pelikán. Ministerstvo má podle něho na investice ročně asi 270 milionů korun, cena opravy někdejší věznice by se blížila miliardě. Původní odhad, který podle Sedi činil 350 milionů, označil Pelikán za podhodnocený. „Je to rekonstrukce, kterou z hlediska potřeb justice na nic nepotřebuje,“ dodal ministr.

Potom, co jiné oslovené úřady neprojevily zájem o společnou opravu, nezbývá ministerstvu podle Pelikána nic než prohlásit nepotřebnost majetku. Budova se převede na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a dále s ní bude nakládat stát jako celek, uvedl.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se ale stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně. Objekt nyní využívá okresní soud k uskladnění spisů.

(epa, čtk)