Di Fabio tvrdí, že Evropská unie není samoúčelnou institucí, leč útvarem, který musí být důkladně promýšlen a podroben účinné právní kontrole Foto: kast.de

Schäuble: Soudce Di Fabio by se měl zdržet výroků, že kroky vlády jsou v rozporu s Ústavou

Německá vláda ostře zareagovala na právní posudek, z něhož vyplývá, že otevření hranic Německa pro všechny lidi na světě a další akce Merkelové jsou v rozporu s německou ústavou. Prostřednictvím ministra financí Wolfganga Schäubleho vzkázala bývalému ústavnímu soudci a autorovi posudku Udo di Fabiovi, že má mlčet.

Deník Die Welt událost označuje jako ostrou kritiku bývalého ústavního soudce Uda di Fabia, jehož právní posudek k nekontrolovanému proudu lidí z celého světa do Německa je základem potenciální ústavní stížnosti Bavorska na německou vládu. Udo di Fabio dospěl k závěru, že akce německé vlády jsou v rozporu s ústavou a že Německo má povinnost chránit své hranice.

Reakce Wolfganga Schäubleho však ve skutečnosti není kritika Uda di Fabia ani polemika s jeho názorem. Je to výzva, aby se respektovaný právník a bývalý soudce Udo di Fabio přestal veřejně vyjadřovat a mlčel. „Bývalý ústavní soudce by se měl takových výroků zdržet,“ řekl podle deníku Die Welt německý ministr financí na účet Uda di Fabia.

O žalobě Bavorska na Merkelovou, právním názoru Uda di Fabia Česká justice již informovala a přes sto stran dlouhý právní posudek publikovala v celém znění.

Spolustraník Merkelové Schäubl rozhodnutí kancléřky ze 4. září loňského roku otevřít hranice do Německa lidem z celého světa obhajuje s tím, že Merkelová neměla na výběr, protože ti lidé by tak jako tak přišli. Podle slov německého ministra financí Merkelová naopak zachraňuje Evropu: „Bojuje, aby Evropa byla poškozena co možná nejméně,“ řekl Schäuble. „Možná jsme trochu podcenili globalizaci v určitých částech,“ připustil ministr.

(ire)