Vladimír Tošovský (vlevo) a Jan Kalina Foto:ČEPS

Ekonomický deník: Exministr Tošovský končí v čele ČEPS

Dny Vladimíra Tošovského v čele energetické společnosti ČEPS, jež je výhradním provozovatelem přenosové soustavy, jsou po deseti letech pravděpodobně sečteny. Uvedl to Ekonomický deník.

Přesně za týden se sejde dozorčí rada státem vlastněné akciové společnosti ČEPS. Jedním z bodů programu bude odvolání předsedy představenstva a generálního ředitele Vladimíra Tošovského. Místo něj by měl být do čela zvolen Jan Kalina, který se stal členem představenstva loni v září.

Mluvčí ČEPS Barbora Peterová odmítla informaci komentovat s tím, že jí takový komentář nepřísluší a odkázala na zástupce akcionáře, tedy státu, ministerstvo průmyslu a obchodu. ReakcI MPO zjišťujeme.
Kalina do ČEPS přišel z představenstva společnosti Severočeské doly. Do roku 2012 pět let působil jako jednatel a generální ředitel ČEZ Správa majeku, předtím působil také ve strukturách ČEZu. O ČEPS se v poslední době hovoří především s řešením přetoků elektřiny z Německa do české přenosové soustavy a chystanou stavbou trasnformátorů, které by tento problém měly pomoci řešit. Více o přetocích elektrické energie čtete zde.

Akciová společnost ČEPS působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden a trasy vedení o celkové délce téměř 5500 kilometrů. Ke konci loňského roku měla 506 zaměstnanců. V prvním pololetí loňského roku vykázala zisk před zdaněním 1,2 miliardy korun.

Jiří Reichl, Ekonomický deník