Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák v říjnu 2010 u Okresního soudu v Chomutově. Foto: Mediafax

Kárný senát snížil žalobci plat kvůli propuštění exsenátora Nováka

Kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes snížil chomutovskému okresnímu žalobci Ladislavu Kosánovi plat o deset procent na devět měsíců. Kosán se nepostavil proti podmínečnému propuštění bývalého senátora za ODS a někdejšího starosty Chomutova Alexandra Nováka z výkonu trestu. Sám navrhl Okresnímu soudu v Chomutově, aby přijal záruku motorkářského spolku Gryphons.

Kárnou žalobu na Kosána podala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní se zkušený muž se 40letou praxí dopustil excesu. Navrhla, aby mu kárný senát snížil plat o deset procent na jeden rok. „Nečinil jako státní zástupce vše potřebné k tomu, aby ochránil veřejný zájem,“ řekla po vyhlášení rozhodnutí, proti kterému se nelze odvolat. V úvahu připadá jen ústavní stížnost.

Kárný senát dospěl k závěru, že Kosán skutečně zaviněně porušil povinnosti státního zástupce, byť ne ve všech vytýkaných bodech. Postupoval liknavě, pasivně, uvedl předseda kárného senátu Jiří Palla. Kosán se právně nevypořádal s důvody, proč nebylo vyhověno předchozím žádostem o podmínečné propuštění Nováka. Navíc mu nevadilo, že chomutovský soud neprovedl zevrubné dokazování, než muže pustil na svobodu.

Kosán dnes kárnému senátu řekl, že Novák splňoval podmínky podmínečného propuštění. Přistupoval prý k Novákovi jako ke všem ostatním odsouzeným a za svým názorem si dodnes stojí. „Měl všechny předpoklady, aby na svobodě mohl vést řádný život,“ řekl Kosán. Na správnosti postupu při propuštění bývalého senátora trvá také předseda senátu chomutovského soudu Ivan Novák, který dnes vypovídal jako svědek. Shoda příjmení je náhodná, s Alexandrem Novákem se Ivan Novák podle svých slov nezná. Kárnou žalobu na soudce v téže kauze Nejvyšší správní soud neobdržel.

Na podmínečném propuštění bývalého senátora se dnešním rozhodnutím kárného senátu nic nemění. V podstatě ani neexistuje cesta, jak je zpochybnit. Ministr spravedlnosti nevyužil možnost podat stížnost pro porušení zákona, která mohla vést alespoň k akademickému konstatování chybného postupu.

Město Chomutov pod vedením Nováka prodalo akcie ve firmách Severočeská energetika a Severočeská plynárenská společnost za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig. Němci za zprostředkování poslali přes 40 milionů korun, které skončily na rakouském účtu Novákových. Politik dostal nejdříve dvouletou podmínku, krajský soud pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pětimilionovou pokutu.

Chomutovský soud loni v květnu Nováka po dvou letech pustil na svobodu. Za někdejšího politika se při podmínečném propuštění zaručil motorkářský spolek Gryphons, což někteří odborníci označili za nestandardní, Bradáčová přímo za absurdní. Podle Kosána ale záruka v Novákově kauze funguje dobře. „Myslím, že jsme nešlápli vedle,“ uvedl dnes Kosán.

Podle Kosánova právního zástupce Záviše Löffelmanna mají Gryphons právní subjektivitu i zákonné oprávnění nabídnout záruku. Bylo věcí soudu, jestli ji přijme. Ostatní je otázka náhledu, zdůraznil Löffelmann. Žádné kárné řízení by se podle něj nekonalo, kdyby v kauze nefiguroval bývalý politik Novák, ale jakýkoliv jiný podmínečně propuštěný člověk. Kosán na výsledek kárného řízení nevyčkal, po výslechu odjel za jinými povinnostmi.

Kosán už před lety čelil obžalobě z korupce. Několik let kvůli tomu nemohl pracovat, nakonec jej ale justice obžaloby zprostila a mohl se vrátit na státní zastupitelství.

(čtk)