Ochrana spotřebitelů v České republice je ve velké míře dána uplatněním směrnic a dalších předpisů EU Foto: archiv

Omezení prodejní doby v obchodech zřejmě skončí u Ústavního soudu

Pokud Sněmovna tento týden schválí omezení prodejní doby obchodů o svátcích, chtějí se Hospodářská komora (HK) a Svaz obchodu a cestovního ruchu obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu. Návrh je podle nich totiž pro část obchodníků diskriminační. Navíc jde zcela proti evropskému trendu, vyplývá z vyjádření obou podnikatelských svazů.

„Předložený návrh je dle našeho názoru diskriminační, pokud by tento týden Poslaneckou sněmovnou prošel, obrátíme se na vybrané poslance, abychom jejich prostřednictvím požádali Ústavní soud o přezkum ústavnosti návrhu,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podle něj nejsou zaručena rovná práva pro všechny – jedné skupině bude zákonem znemožněno podnikat a pracovat a jiné to bude umožněno, rozdíl je pouze v tom, o jak velkou prodejní plochu jde, dodal. Omezení by se nemělo vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních.

Trend v zemích Evropské unie podle komory ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Příkladem jsou země jako Portugalsko a Finsko, které ještě v loňském roce otvírací dobu regulovaly, nově však nechaly toto rozhodnutí na podnikatelích.

Návrh, který se týká i velkoobchodu, může ve dnech volna dopadnout i na zásobování restaurací či malých obchodníků. „V průběhu jednoho svátečního dne obslouží jeden velkoobchodní řetězec ve svých 13 pobočkách okolo 18.000 restaurací a 14.000 maloobchodů, což bude představovat citelný výpadek,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Obchody by podle senátního návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by se měla v úterý ve třetím čtení věnovat Sněmovna. Hospodářský výbor minulý týden doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD), podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců. Pokud by v nich byly uzavřeny velké prodejny, menší obchodníci by museli nést provozní náklady celých center, uvedl ve zdůvodnění.

Navrhované omezení otevírací doby obchodních řetězců o některých svátcích by znamenalo denní propad tržeb zhruba 700 milionů korun včetně propadu odvodů DPH, uvedl dříve Svaz obchodu. Omezení prodeje o svátcích se snaží odbory prosadit řadu let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.

(čtk)