Pro transport české nafty z Kraillingu v Bavorsku by bylo třeba 2500 cisteren. Reprofoto ČZ

Prezident NKÚ žádá o podklady k Viktoriagruppe, vyhověl Andreji Babišovi

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala požádal orgány činné v trestním řízení o podklady k případu Viktoriagrupe. Učinil tak poté, co mu ministr financí Andrej Babiš (ANO) napsal, že by bylo vhodné, aby NKÚ zahájil kontrolu dodržování právní předpisů ohledně ochrany české nafty u Viktoriagruppe v Německu. Případem se přitom zabývá policie.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala zčásti vyhověl návrhu ministra financí Andreje Babiše, aby úřad zahájil kontrolu dodržování předpisů v případu Viktoriagruppe. Ministr financí nemůže NKÚ jako nezávislý úřad úkolovat a NKÚ se náměty Andreje Babiše nebo jiného ministra může, ale také vůbec nemusí zabývat.

Babiš svůj námět pro NKÚ zmínil v závěru dopisu, který se naopak celý týkal Babišovy žádosti o informace k sídlu NKÚ. Dopis si můžete přečíst zde.

Přesto Babišova zmínka obsahuje podstatnou informaci o uzavřených smlouvách mezi Státním fondem hmotných rezerv a upadlou společností Viktoriagruppe: „S ohledem na značnou nejednoznačnost a nekvalitu těchto smluvních vztahů došlo k tomu, že v rámci insolventního řízení insolvenční správce odmítl uznat vlastnictví Správy státních hmotných rezerv k uskladněné naftě motorové a odmítl ji vydat,“ předestírá v dopisu Andrej Babiš, proč německý insolvenční správce Mirko Moellen za déle než rok neuznal, že nafta v Kraillingu patří České republice.

Proto je ministr financí přesvědčen, že by situaci měl zkontrolovat NKÚ: „Mám za to, že je vhodné, aby Nejvyšší kontrolní úřad zahájil detailní kontrolu dodržování právních předpisů týkajících se skladování a ochraňování státních hmotných rezerv, zejména v případě uskladnění těchto rezerv u subjektu Viktoriagruppe Aktiengesellschaft, Germeringer Strasse, Krailling, popřípadě ji zahrnul do plánu kontrolních činností v nejbližším termínu,“ napsal Andrej Babiš Miloslavu Kalovi už 8. února 2016.

Přestože nejde o formální podnět s náležitostmi, prezident NKÚ považuje případ Viktoriagruuppe za důležitý a už reagoval, potvrdila na dotaz mluvčí NKÚ Olga Málková. „Pan prezident využil svého zákonného oprávnění a obrátil se na orgány činné v trestním řízení se žádostí o poskytnutí informací a podkladů,“ uvedla Olga Málková s tím, že Miloslav Kala tak učinil obratem.Na základě podkladů, které NKÚ obdrží od orgánů činných v trestním řízení pak věc projedná kolegium a rozhodne o dalším postupu.

NKÚ není policejní orgán

V případu Viktoriagruppe podala už trestní oznámení Finanční a celní správa, poznatky pro trestní oznámení shromáždil i Finanční a analytický úřad ministerstva financí. Oba úřady spadají pod ministerstvo financí řízené Andrejem Babišem. Jejich oficiální podněty u orgánů činných v trestním řízení dosud nevykázaly žádný viditelný výsledek. SSHR podala rovněž trestní oznámení v Německu.

NKÚ je další instituce, která nyní na základě námětu Andreje Babiše shromáždí informace, které již byly dosud nashromážděny orgány činnými v trestním řízení na základě podnětů úřadů spadajícím pod ministerstvo financí.

Na rozdíl od policie však NKÚ může jednat pouze na základě listinných dokumentů, nemůže provádět výslechy nebo vyšetřování v terénu ohledáním zásobníků na naftu v Kraillingu. Výsledkem zjištění a podkladů, které NKÚ obdrží od orgánů činných v trestním řízení, pak může být jen další trestní oznámení, pokud budou podklady od policie obsahovat důkazy o trestné činnosti.

Irena Válová