Kardinál Dominik Duka Foto: archiv

Duka: Církve by se obrátily na ÚS, kdyby prošlo zdanění restitucí

Pražský arcibiskup Dominik Duka v souvislosti s návrhem KSČM na zdanění náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích hovoří o skryté perzekuci církve ze strany některých politiků.

I přes podporu, kterou návrhu vyjádřil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), si ale Duka myslí, že Parlament v diskusi novelu nepodpoří. Církev by se musela obrátit na Ústavní soud, kdyby návrh prošel, uvedl kardinál Duka v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Právo poslanců v Parlamentu je zpochybňovat cokoli. A pak záleží i na té části právní, tedy soudní, aby rozhodla, zda Parlament jedná v souladu s ústavou,“ uvedl Duka s tím, že většina poslanců bude hlasovat proti. „Nebudu se na nikoho zlobit, jen bych chtěl říci, že některé politické strany, v případě komunistické strany je to evidentní, po celých těch 25 let se pokoušejí o skrytou perzekuci a ostrakizaci církve,“ uvedl Duka.

Poslanci KSČM odhadují, že stát by podle jejich návrhu mohl ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun. Podle nynějšího zákona není finanční náhrada předmětem daně. Návrh v rozhovoru pro ČT podpořil předseda ANO Babiš. Podle něj byla cena za pozemky nadhodnocená. Duka zdůraznil, že výši stanovila komise parlamentních stran.

KSČM by podle Duky měla v souvislosti s návrhem zpytovat svědomí. „Nejedná se o příjem, ale odškodnění. Tady bych chtěl adresovat některým poslancům KSČM, že by jednali mnohem nespravedlivěji než jejich soudruzi Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Viliam Široký,“ řekl. Ti totiž při konfiskaci církevního majetku po roce 1948 také určitým způsobem restituovali, řekl.

Církve podle Duky vedou 350 sporů, kde se domáhají majetku ve vlastnictví krajů nebo obcí. Nad vymáháním tohoto majetku vyjádřil v polovině března překvapení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), o věci chce jednat i ve vládě. Mluví se nyní především o případu, v němž požaduje Českomoravská provincie Řádu zbožných škol – piaristů vydání budovy piaristického gymnázia v Mikulově, kterou spravuje od roku 2000 Jihomoravský kraj.

(čtk)