Pelikán v návrhu spojil terorismus a hanobení životního stylu třídy a pohlaví Foto: MSp

Pelikán dokončil další dvě kapitoly Bílé knihy o přísedících a vzdělávání soudců

Další dvě kapitoly Bílé knihy justice v těchto dnech dokončil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Celkem by jeho koncepce, zahrnující všechny otázky kolem justice, jejích předností, problémů a možných řešení, měla mít osm kapitol.

Další dvě kapitoly Bílé knihy justice se podle vyjádření Ministerstva spravedlnosti pro Českou justici týkají přísedících a dalšího vzdělávání soudců a odborného personálu justice. Jak obsáhlé budou, zatím není jasné. „Materiály se stále dopracovávají a konzultují, tudíž je v tuto chvíli nelze poskytnout,“ sdělila Kristýna Labohá z tiskového odboru ministerstva.

Oslovení soudní funkcionáři zatím materiály k prostudování nedostali. „Nevím, jestli se pracuje, zhruba dva měsíce jsem s tím nebyl seznámen. Na začátku února jsme probírali tu jednu kapitolu,“ řekl například předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček.

Dokument: Kompletní kapitola Bílé knihy „O soudcích“

Podle Pelikána nemusí být Bílá kniha obsáhlá. V České televizi použil příměr k Chartě lidských práv, který je rovněž stručná. „Tím se to nedá měřit,“ řekl Pelikán s tím, že obě kapitoly jsou již připraveny k diskuzi.

V první devítistránkové kapitole Bílé justice s názvem „O soudcích“ ministr navrhl zavést místo justičních čekatelů a asistentů soudců pouze justiční kandidáty, tři justiční zkoušky nebo soudce na zkoušku. Chtěl také, aby soudci museli podávat majetková přiznání. To už mezitím zřejmě vyřeší poslanecký návrh exministryň spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) a Marie Benešové (ČSSD).

Kapitolu již Pelikán loni na podzim představil nejen justičním funkcionářům, ale i politikům. Ti z obsahu příliš nadšení nebyli. Justice obsah také přijala s rozpaky. „Ministerstvo snad pochopilo, že řada věcí se bez justice se nedá vyřešit, takže se snaží bavit s různými představiteli soudů, ale zdá se mi, že neslyší na to koncepční uvažování. Dohodli jsme se, že ten materiál nebudeme věcně komentovat, ale pokud by to měl být základ něčeho dalšího, tak to nemá tu úroveň,“ řekl například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

(epa)