Foto: archiv

Rakousko schválilo zákon o výjimečném stavu, kdy nevpustí do země žádné uprchlíky

Rakouský parlament ve středu schvalil nový krizový zákon, podle kterého může Rakousko kvůli uprchlíkům vyhlásit stav nouze z důvodu ohrožení vnitřní bezpečnosti a pořádku a nevpustit do země žádné azylanty. Rakousko rovněž zavede hraniční kontroly na hranici s Itálií.

Zákon měl podporu drtivé většiny, kromě Zelených informoval deník Die Welt. Podle deníku Berliner Zeitung jde o jeden z nejtvrdších zákonů v Evropě. Stejně přísný zákon existuje už jen v Maďarsku, uvedl Berliner Zeitung.

Napříště má azylové řízení v Rakousku probíhat už na hranicích, kde budou žádosti o azyl zamítány a žadatelé o azyl budou vraceni do bezpečných sousedních zemí. Výjimku mohou tvořit pouze osoby, které mají v Rakousku blízké příbuzné nebo kterým by v zemích, kam budou vráceny, hrozilo mučení nebo nelidské zacházení.

Tak, jak o novém rakouském zákonu informuje Die Welt, jsou ovšem postaveny mezinárodní smlouvy včetně Ženevské úmluvy. Statut uprchlíka – tedy žadatele o azyl – může od 1. ledna 1951 získat osoba, se „nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, je neschopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám, odmítá ochranu své vlasti; totéž platí pro osobu bez státní příslušnosti nacházející se mimo zemi svého dosavadního pobytu následkem shora zmíněných událostí, a která vzhledem ke shora uvedeným obavám se tam nechce nebo nemůže vrátit.“

Výjimečný stav nebo stav nouze má v Rakousku nastat v případě, že kvůli vysokému počtu uprchlíků země už není schopna zajistit vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek. Tento výjimečný stav bude moci trvat až dva roky, prodloužen po půl roce bude moci být až třikrát.

Podle rakouského deníku Kurier, který přenášel jednání parlamentu v přímém přenosu, je další novinkou časově omezený azyl, tzv. „azyl na čas“ : Pro ty, kteří přišli do Rakouska od 15. listopadu 2015, bude postavení uprchlíka omezeno pouze na dobu tří let. Pak by mělo dojít k přezkumu, zda se v zemi původu zlepšila situace. Pokud v zemi původu nedošlo ke změně, bude moci být azyl prodloužen na dobu neurčitou.

Co se týče slučování rodin, podle institutu tzv. doplňkové ochrany budou moci azylanté přivést do Rakouska příslušníky rodiny až po třech letech, přičemž budou muset splnit ekonomické podmínky, uvádí rakouský Kurie, avšak nepíše, o jaké podmínky půjde. Může to být například podmínka prokázání samostatné obživy a dostatku prostředků na uživení rodiny v zemi tak, jak to stojí například v českém zákoně o pobytu cizinců.

Podle německého deníku Die Welt se rovněž v Rakousku prodlouží doba azylového řízení ze šesti na patnáct měsíců. Rakouská koalice zákon předkládá na základě vysokého počtu cizinců, přistěhovalců a žadatelů o azyl, kterých do Rakouska přišlo v roce 2015 devadesát tisíc. Pro letošní rok stanovila země maximální počet přijatých žadatelů o azyl na 37 500 osob.

Rakousko dnes rovněž oznámilo, že neprodleně zavádí hraniční kontroly na hranici s Itálií, zatímco stavba plotu na italsko – rakouské hranici má být zatím odložena. Proti uzavření hraničního přechodu v soutěsce mezi Itálií a Tyrolskem protestoval italský předseda vlády Matteo Renzi. Toto místo je klíčové pro průmyslu, směrem ke Středozemnímu moři projede ročně 6 milionů automobilů a dva miliony nákladních aut.

Také Němci kritizují uzavírání rakouských hranic v Salzburgu a v Pasově, podle nich budou mít mnohahodinové čekací doby mezi Německem a Rakouskem dopad na turistický ruch i na průmysl.

(ire)