Při odhalení drogy se do databáze zadají některé údaje, například chemické složení

Česká drogová databáze zřejmě bude pomáhat celému Interpolu

Český policejní protidrogový projekt Reliéf se možná zařadí mezi databáze Interpolu. Doporučila to evropská konference Interpolu, která se tři dny konala v Praze a dnes skončila. Inteligentní databáze dokáže automaticky odhalit zemi původu drogy. Informovala o tom mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Policejní prezident Tomáš Tuhý už na začátku konference novinářům řekl, že Česko drogovou databázi nabídne. Při odhalení drogy se do databáze zadají některé údaje, například chemické složení nebo to, jak byla ukryta, a systém dokáže rozkrýt, odkud droga pochází. Tento program by mohl pomoct v mezinárodním boji proti drogám. „Intenzivní práce policejních expertů na unikátním projektu, který pomůže v boji s drogovou trestnou činností, je ukázkou vynikající práce a odbornosti českých policistů,“ uvedl Tuhý.

Policejní prezident také jednal se členy jiných policejních sborů. Podle Macalíkové se dohodl na úzké spolupráci s polskými kolegy, kterým česká policie sdělí informace a zkušenosti, jež by sousední zemi mohly pomoct při zajišťování bezpečnosti summitu NATO a návštěvy papeže. Obě země by také v budoucnosti mohly společně čerpat dotace z fondů EU v oblasti bezpečnosti. Další jednání se uskutečnilo se zástupci Moldavska, kteří projevili zájem o zapojení českých policistů do výcviku policejních jednotek.

Pražská konference Interpolu se zabývala hlavně terorismem, ochranou hranic, počítačovou kriminalitou a spoluprací s policejními sbory. Přijelo 170 delegátů z více než 50 států. Příští rok se uskuteční v Rakousku.

Interpol je mezivládní organizace zabezpečující spolupráci v kriminálně-policejní oblasti mezi smluvními státy. Sdružuje 190 členských států. Organizace byla založena v roce 1923 jako Mezinárodní úřad kriminální policie, název Mezinárodní organizace kriminální policie (Interpol) nese od roku 1956.

Československo patřilo k zakládajícím členům, v roce 1952 však vystoupilo. Jeho členství bylo obnoveno v roce 1990, po rozdělení Československa bylo Česko stejně jako Slovensko znovu přijato v říjnu 1993. Činnost Interpolu upravuje ústava z roku 1956, hlavním orgánem je valné shromáždění.

(čtk)