Pelikán připravil další dvě kapitoly Bílé knihy Foto: archiv

Předsedové soudů u Pelikána opět řešili první kapitolu Bílé knihy. Na přísedící se nedostalo

Další dvě kapitoly Bílé knihy justice o přísedících a o dalším vzdělávání soudců a odborného personálu justice dostali na úterní poradě u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána předsedové krajských a nejvyšších soudů. Podle informací České justice se ale na tyto témata nedostalo a debata se točila především kolem zřízení Nejvyšší rady soudnictví.

Kapitola Bílé knihy o soudcích dozná ještě několik úprav. Došlo k nim i na základě debaty na Ministerstvu spravedlnosti s předsedy soudů. „Na poradě s předsedy krajských soudů se probírala právě Bílá kniha justice, diskutovalo se zejména o kapitole, která se bude věnovat problematice soudců – zatím bez konečných závěrů,“ sdělila Kristína Labohá z tiskového oddělení ministerstva. Další diskuse k běžné agendě i k Bílé knize justice proběhne na poradě 19. července.

Podle informací České justice se první kapitola Bílé knihy probírala prakticky celý den. Debatovalo se zejména o tom, jak by měl vypadat vstup soudců do justice. Významná část jednání pak proběhla o tom, zda by měla být zřízena Nejvyšší rada soudnictví. Ministr Pelikán vyjmenoval argumenty, proč je podle něj tato cesta sporná – uvedl zejména příklady ze zahraničí. Pelikán se ke zřízení Nejvyšší rady soudnictví staví vlažně dlouhodobě. Naopak Soudcovská unie se nedávno shodla na tom, že její zřízení je nutností.

Dokument: Kompletní kapitola Bílé knihy „O soudcích“

Ministerstvo spravedlnosti zatím odmítá nové kapitoly Bílé knihy poskytnout k nahlédnutí. „Kapitola o přísedících v Bílé knize justice je dopsána, nyní prochází revizemi. Kapitola obsahuje různé možnosti, jak pojmout problematiku přísedících, včetně té, že by přísedícího mohl jednou za život dělat každý, o čemž už pan ministr hovořil v médiích. Nástin kapitoly samozřejmě vychází z pečlivě sbíraných dat včetně soudních statistik v této oblasti, která jsou  analyzována,“ dodala Kristína Labohá.

V první kapitole Bílé knihy „O soudcích“ Pelikán navrhl, aby se z justičních čekatelů a asistentů soudce pouze „justiční kandidáti“, aby byly zavedeny tři justiční zkoušky. Soudci by měli získat funkci pouze „na zkoušku“, ministr by zavedl i pravidelné hodnocení soudců či jejich majetková přiznání.

Pelikán chce Bílou knihou nastínit, jak by měl vypadat soudní systém, pravidla pro výběr soudců či soudcovská samospráva v horizontu příštích deseti let. Zástupci justice ministrovi opakovaně vytýkají, že se na přípravě dokumentu nemohou podílet.

(epa)