Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy" Ilustrační foto: archiv

Stávkující dozorce ve věznicích v Belgii nahrazují vojáci, vězni mají omezené jídlo i návštěvy

Belgická vláda nařídila armádě vyčlenit vojáky, kteří mají dočasně nahradit stávkující dozorce v místních věznicích. Odbory v armádě to kritizují s tím, že mnoho vojáků již v důsledku obav z dalších teroristických útoků v zemi pomáhá policii v ulicích měst.

„Je to premiéra, takže musíme vymyslet, jak to má fungovat. Umožní to například zajistit sprchování, návštěvy. Je potřeba, aby vězni měli lidštější podmínky,“ řekl ředitel věznice ve Forest Vincent Spronck. Po dvou týdnech stávky dozorců v 17 žalářích je podle něj situace vězňů „neudržitelná, nelidská a ponižující“.

Vězni mají omezené či zcela zrušené procházky, návštěvy, sprchování, stravování a telefonování s příbuznými. Až 40 dní jim někde podle Sproncka nebyly vyměněny lůžkoviny.

Dozorce někde nahradili policisté. Jejich nasazení ale ztěžují policejní odbory, které tyto policisty vyzvaly, aby také stávkovali.

Dozorci, jejichž stávka je podle komentářů svou délkou a rozsahem v Belgii bezprecedentní, o víkendu odmítli návrh dohody mezi ministerstvem spravedlnosti a jejich odbory. Protestují především proti pracovním podmínkám a snižování počtu dozorců.

Belgické bezpečnostní síly jsou velmi vytíženy bezpečnostními opatřeními, která zavedla Belgie po listopadových atentátech v Paříži a březnových útocích džihádistů v Bruselu. Vláda se obává dalších možných útoků islamistů v Belgii.

(čtk)