Problém podle Babiše je, že evropští politici trvají na přijímání a přerozdělování přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí EU. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Babiš a Pelikán po jednání Bezpečnostní rady státu: Dokument o reorganizaci policie neexistuje

Restrukturalizace policie je absolutně nepřipravená, řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO) po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu (BRS), která se chystanou reformou zabývala. Materiál, který ji má připravit podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vůbec neexistuje. Babiš řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý nemá jeho důvěru.

„Není co připomínkovat, není žádný materiál,“ uvedl Pelikán. Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. „Neexistuje žádná reorganizace policie,“ řekl Pelikán. Na radě jsme dostali pouze dokument nazvaný Informace k návrhu na organizační změnu Policie ČR, ve kterém jsou navíc i věcné chyby, dodal.

Tuhý na jednání bezpečnostní rady, kam byli přizváni i Pelikán, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její olomoucký kolega Ivo Ištvan, reformu představoval. „Po tom, co jsem viděl a slyšel, policejní prezident nemá moji důvěru,“ řekl Babiš novinářům.

Jednání rady nebylo podle Babiše korektní, nelíbilo se mu. Reforma je nepřipravené „plácnutí do vody“. Na konkrétní otázky státních zástupců nikdo nebyl schopný odpovědět, řekl. Požaduje konkrétní a detailní materiál, u kterého by měla proběhnout veřejná debata.

Potvrdilo se také, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) má být rozsekán na tři útvary, řekl Babiš. Vadilo mu, že se nedozvěděl ani důvod, proč má dojít k diskutovanému sloučení ÚOOZ a protikorupčního útvaru.

Pelikána neuspokojil ani příslib, že policie vypořádá připomínky státních zástupců. „Slibem nezarmoutíš. Zdá se mi, že už ty připomínky, které jsou dnes formulované, se v těch termínech nedají stihnout,“ řekl šéf spravedlnosti. Není navíc podle něj co připomínkovat. Znepokojení podle něj byli v některých okamžicích i lidovci.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před jednáním opakoval, že nevidí důvod, proč reformu v policii nepodepsat. Po schůzce bezpečnostní rady přišel mezi novináře za ČSSD jen ministr průmyslu Jan Mládek, ale dění na radě nechtěl komentovat. Diskuse nad návrhy bude pokračovat ve středu ráno na dohodovacím řízení podle koaliční smlouvy.

Konkrétní připomínky předkládal na jednání šéf žalobců Zeman. „Vymezil jsem tam několik důležitých věcí, zejména organizační strukturu, která nám zatím není známa, ale musí být známa, vztahy nadřízenosti a podřízenosti a odpovědnost lidí v rámci struktury,“ řekl novinářům po jednání Zeman.

Důležité je podle něj řešit i rozpracované kauzy. Těch je zhruba 400, uvedl. „Musí být zajištěno, že budou dále pod stejnými zpracovateli, nemůžeme ty věci ani natáhnout, protože někde jsou lidé ve vazbě,“ varoval Zeman.

Stěžoval si však na to, že do dneška celý obsah reformy nezná. „Nebylo mi předloženo nic konkrétního, žádné podrobnosti,“ řekl. Ocenil však, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

(čtk)