Exministr vnitra Milan Chovanec Foto: Facebook

Chovanec podepsal reorganizaci policie k 1. srpnu. Podle Pelikána se zlu nemá ustupovat

Policejní reformu již ministr vnitra Milan Chovanec podepsal k 1. srpnu. Odmítl „politickou hru o policii“. „Chceme policii sebevědomou, ale také nezávislou. Policie se nestane nikdy divizí Agrofertu. To, co vidíte u hnutí ANO je hysterická snaha o hru o policii,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Zároveň řekl, že do návrhu zapracuje připomínky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je pro zástupce Hnutí ANO nedostatečné, že ministr vnitra Milan Chovanec odložil reorganizaci policie o měsíc. Odchod z vlády by však nedoporučoval. „Zlu se nemá ustupovat, neměli bychom skončit jako v únoru 48,“ řekl v pořadu Kauza dne Rádia Impuls.

Podle Pelikána Chovanec podpisem pod reorganizaci policie porušil koaliční smlouvu. „Udělal si z ní trhací kalendář,“ řekl ministr spravedlnosti. Z Chovance mu prý místy běhá mráz po zádech, kddyž si například v televizi stěžuje, že vyšetřování některých kauz trvá příliš dlouho. „Sahá na mě dech normalizace,“ popsal Chovancovo vystupování Pelikán. Nástin reformy, který Chovanec ukázal na tiskové konferenci považuje za absurdní

O vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu se uvažuje dlouhodobě. Nyní jsou pro sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie ideální podmínky, řekl dnes novinářům policejní prezident Tomáš Tuhý k připravovaným změnám, které vyvolaly koaliční krizi. Centrála by měla začít fungovat od 1. srpna, policisté tam budou působit ve stejných týmech jako dosud, takže reorganizace nemůže zasáhnout do živých kauz.

Podle Tuhého budou mít změny u policie tři fáze. Nejprve se vytvoří národní centrála, kde vzniknou čtyři jednotlivé sekce – zaměří se na organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu a hospodářskou kriminalitu s korupcí. Do těchto sekcí se podle Tuhého začlení odbory, které fungují nyní. „Řídit je budou současní vedoucí,“ podotkl policejní prezident. Současně podle něj bude vyhlášeno výběrové řízení na šéfa centrály.

Pak se podle Tuhého teprve začne tvořit vnitřní organizace centrály, kde kromě šéfa budou tři náměstci. Až se struktury centrály vybudují, tak začne fungovat Národní kriminální úřad, což by podle Tuhého mělo být v roce 2019 nebo 2020.

Tuhý na tiskové konferenci doplnil, že se o vzniku Národního kriminálního úřadu začalo hovořit v roce 2008, debata pokračovala v roce 2011. V roce 2012 pak padlo rozhodnutí, že vznikne, až pro to budou příhodné podmínky. To se podle Tuhého stalo nyní.

Zopakoval, že podobně fungují policejní sbory v jiných státech. Cílem sloučení útvarů je efektivnější boj proti kriminalitě, zdůraznil Tuhý.

Změny kritizuje zejména vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Chovance se chová hystericky. Ministr vnitra odmítl, že by podpisem reformy porušil podmínky koaliční smlouvy, jak tvrdí Babiš.

Předseda ANO předtím uvedl, že pokud bude reforma podepsána, hnutí zřejmě vypoví koaliční smlouvu. Vypovězení musí ještě schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce ANO zůstat a plnit program, řekl Babiš. Chovanec si ale neumí představit, jak by hnutí ANO mohlo dál fungovat ve vládě, pokud by vypovědělo koaliční smlouvu.

Chovanec uvedl, že podpis pod reformu připojil po dohodě s premiérem, který dnes odletěl na několikadenní návštěvu Číny. „Pan premiér je o mých krocích obeznámen, bez dohody s panem premiérem bych to neudělal,“ konstatoval Chovanec. Slíbil také, že do reorganizace budou zapracovány připomínky státních zástupců, které přednesl šéf žalobců Pavel Zeman.

Ministr vnitra se znovu vymezil proti kritice hnutí ANO. To se podle Chovance snaží zastavit změnu za pomocí svých médií, čímž poukázal na to, že do koncernu ministra financí Babiše Agrofert patří i mediální skupina Mafra vydávající mimo jiné deník Lidové noviny. „Policie se nikdy nestane divizí Agrofertu,“ řekl ministr vnitra.

Reforma bude platit od 1. srpna, tedy o měsíc později, než se původně plánovalo. Ministr vnitra odklad zdůvodnil tím, že policie kvůli mediální štvanici neměla dost času ji připravit. Policisté z ÚOOZ, kteří proti změně vystupovali, tak podle Chovance budou mít víc času se s plánem prezidia seznámit. Odmítl, že by za odložením byl tlak koaličních partnerů. Kvůli eskalaci situace Chovanec lituje toho, že reformu nepodepsal dřív.

Chovanec také komentoval úterní jednání bezpečnostní rady, na kterém se prý účastníci překřikovali. „Bezpečnostní rada státu, kdy na suché konstatování premiéra ‚pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér‘ je odpověď ‚zítra jím mohu být já’… Nezlobte se na mě, nezdá se mi, že by hnutí ANO hledalo dohodu,“ poznamenal.

(čtk, epa)