Někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Foto: Mediafax

Šlachta se může o návrat do funkce soudit. O jeho návratu by nejdřív rozhodoval Laube

Případný návrat exředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty k policii by byl velmi složitý. Pokud by si svůj odchod rozmyslel, musel by podat odvolání proti rozhodnutí o skončení služebního poměru. O něm by pak jako první rozhodoval náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. České justici to potvrdil předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Šlachta dnes uvedl, že si chce ještě promyslet svůj odchod od policie kvůli posunutí reorganizace na srpen. Dlouholetý šéf ÚOOZ rezignoval na svoji pozici, protože s plánovanými změnami nesouhlasí.

„Vzhledem k vývoji zvážím další kroky,“ uvedl Šlachta. Dodal, že se chce definitivně rozhodnout, až získá bližší informace o sloučení útvarů a měsíčním odsunutí reformy, jak se na něm dohodli politici na úterním jednání Bezpečnostní rady státu. Šlachta na svůj post rezignoval na konci minulého týdne. Od policie má odejít ke 30. červnu. Případný návrat by ale nebyl jednoduchý, ne-li nemožný.

„Pokud se bavíme přímo o případu Roberta Šlachty, tam už bylo vydané rozhodnutí. Kdyby to bylo jinak, že by dotyčný požádal o ukončení služebního poměru, tak by byla možná dohoda. V tomto případě je pouze možnost odvolat se do 15 dnů,“ řekl šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Rozhodnutí se písemně doručuje danému policistovi. Případné odvolání proti ukončení služebního poměru pak směřuje k funkcionáři, který rozhodnutí o odchodu vydal. Tím je náměstek Zdeněk Laube.

Pokud by Laube rozhodnutí o ukončení poměru Šlachty zrušil, vrátily by se věci do původního stavu. Pokud by ale Laube odvolání nevyhověl, může Šlachta podat stížnost. O té by pak rozhodoval policejní prezident Tomáš Tuhý.

Pokud by ani ten Šlachtovi nevyhověl, je rozhodnutí pravomocné a detektiv by se musel obrátit na civilní správní soud. „Když někdo o odchod žádá, tak by bylo zajímavé se o návrat soudit,“ dodal Štěpánek.

Po večerním prohlášení ministra vnitra Milana Chovance Šlachta opět prohlásil, že u policie končí.“Když to pojali takto a pan ministr reorganizaci podepsal v tomto stavu, už mě u policie opravdu nic nedrží,“ vzkázal Šlachta Aktuálně.cz.

(epa)