Většina soudců a prokurátorů, na něž úřady vydaly zatykače, pochází z Istanbulu. Ilustrační foto

Čistky pokračují: Turecko vydalo zatykače na desítky soudců a státních zástupců

Po zmařeném pokusu o státní převrat pokračuje v Turecku zatýkání v řadách justice i armády. Ve vazbě skončilo dalších 52 armádních důstojníků a na 53 soudců a státních zástupců byl vydán zatykač, informovala dnes státní agentura Anadolu. Podle místních médií citovaných agenturou DPA úřady zatykačů na pracovníky justice vydaly dokonce 140. Zatčeni už byli dva soudci ústavního soudu. Úřady viní zadržené z účasti na pokusu o puč a z členství v teroristické organizaci vedené duchovním Fethullahem Gülenem.

Policie po celé zemi provedla řadu domovních prohlídek. Podle místních médií, které citovala agentura DPA, pochází většina ze 140 soudců a prokurátorů, na něž úřady vydaly zatykače, z Istanbulu.

Už v sobotu úřady po zmařeném pokusu o vojenský převrat odvolaly z funkce 2745 soudců a státních zástupců. Podle agentury DPA má Turecko celkem asi 14.500 až 15.000 soudců.

Ve vazbě v Ankaře podle informací z vládních kruhů skončili také dva ústavní soudci, deset členů Státní rady, jednoho z nejvyšších soudů v zemi, a pět členů Vysoké rady soudců a státních zástupců, instituce, která dohlíží na činnost justice.

Šéf soudcovských odborů Mustafa Karadag agentuře DPA řekl, že policie zatýká nejen soudce a prokurátory podezřelé z účasti na pokusu o převrat, ale i kritiky režimu, kteří s vojenským pučem nemají nic společného.

Turecký parlament, v němž má většinu strana AKP, kterou založil současný prezident Recep Tayyip Erdogan, před časem schválil kontroverzní reformu soudnictví. Na jejím základě by se měl snížit počet členů Státní rady a kasačního soudu, dalšího z nejvyšších orgánů turecké justice. Už tehdy opozice kritizovala údajnou snahu vlády odstranit z funkcí soudce, kteří kritizují AKP a prezidenta Erdogana a na jejich místo dosadit loajální osoby. Zákon zatím nevstoupil v platnost.

Ovládnutím Státní rady a kasačního soudu by prezident Erdogan získal větší vliv i na složení 17členného ústavního soudu. Mimo jiné právě z členů těchto dvou institucí totiž vybírá prezident ústavní soudce.

Už v sobotu prezident Erdogan slíbil, že zničí „paralelní struktury“, které podle něj v řadách turecké justice, školství, médií a armády vybudoval duchovní Fethullah Gülen s cílem svrhnout vládu AKP.

Gülen, který pokus části armády o převrat odsoudil, žije dlouhodobě v exilu v USA. Pro Erdogana, jehož byl kdysi blízkým spolupracovníkem, je v současnosti nepřítelem státu číslo jedna. Jeho hnutí prezident označuje za teroristickou organizaci. Od roku 2013 Erdogan Gülena označil za strůjce velké části politických krizí v zemi. V sobotu vyzval prezident Američany, aby 75letého duchovního vydaly do Turecka.

(čtk)