Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

ČR nebude uznáno vlastnictví ropy z Kraillingu ještě rok a půl, stát zveřejnil smlouvy s Viktoriagruppe

Ještě nejméně rok a půl nebude Česká republika uznána vlastníkem ropy ochraňované v německém  Kraillingu. V této lhůtě může insolvenční správce firmy Viktoriagruppe stále vyvolat incidenční spor, tedy spor o vyloučení  majetkové hodnoty z majetkové podstaty v insolvenčním řízení s Viktoriagruppe.

Jde o součást dohody českého státu zastoupeného Státní správou hmotných rezerv s německým insolvenčním správcem firmy Viktoriagruupe Mirko Möllenem. Pro Českou justici to upřesnil mluvčí SSHR Jakub Linka, podle kterého se nakonec českému státu takto podařilo stanovit časovou hranici nejistoty vlastnictví. „Insolvenční správce, který dosud odmítl uznat České republice vlastnické právo k této naftě, se zase zavázal, že pokud během příštích 18 měsíců nepodá žalobu na určení vlastnictví nafty, tak po této lhůtě už nebude zpochybňovat, že nafta patří České republice,“ uvedl již dříve Jakub Linka.

Mluvčí Státní správy hmotných rezerv České justici rovněž znovu potvrdil, že Česká republika v insolvenčním řízení vedeném s Viktoriagruppe incidenční spor nevyvolá. Česká republika naopak uzavřela smlouvu s firmou Čepro na odvoz předmětné ropy zpátky do ČR.

Z logiky jednání insolvenčního správce Mirko Möllena ovšem vyplývá, že pokud Möllen opakovaně odmítá uznat vlastníkem nafty Českou republiku, jejím vlastníkem musí nebo může být někdo další. Incidenční spor tak může vyvolat někdo jiný. Podle mluvčího Jakuba Linky však ČR má na naftu faktury a potřebné dokumenty, kterými nelze manipulovat, mimo jiné proto, že areál se zásobníky v Kraillingu slouží také jako bezcelní sklad.

Agrofert se nenechá vtáhnout do kauzy

Předmětný areál na skladování pohonných hmot v Kraillingu, kde je stále ochraňována nafta České republiky, ovšem aktuálně koupila od po zkrachovalé Viktoriagruppe od insolventního správce Mirko Möllena německá společnost s ručením omezeným Krailling Oils Development zapsaná letos v Mnichově, která je propojena s českou firmou FAU sídlící v areálu společnosti Precheza patří do koncernu Agrofert Andreje Babiše.

Za Agrofert účelové spojování s kauzou Viktoriagruppe odmítá mluvčí holdingu Karel Hanzelka:  „Naprosto odmítáme senzacechtivé spekulace některých médií, která se snaží zatáhnout společnost Agrofert a jejího majitele Andreje Babiše do kauzy Viktoriagruppe a zadržované české nafty v Německu. Nově se v kauze objevila firma FAU, která má být údajně propojena s chemičkou Precheza z koncernu Agrofert. Jde pouze o další pokus Agrofert mediálně poškodit. Agrofert nikdy neměl a nemá s kauzou v Německu zadržované nafty z českých státních hmotných rezerv nic společného. Firma FAU má v areálu přerovské firmy Precheza z koncernu Agrofert pouze svůj vlastní autonomní pozemek a vlastní provoz. Jde o historicky dané pozemkové uspořádání, které vzniklo v roce 1993, tedy dávno před majetkovým vstupem Agrofertu do chemičky Precheza v r. 1997. Agrofert nemá s firmou FAU vůbec nic společného. Neexistuje žádné majetkové, personální ani obchodní propojení. Naprosto odmítáme účelové zatahování Agrofertu či Prechezy do kauzy Viktoriagruppe,“ uvedl stanovisko Agrofertu pro Českou justici Karel Hanzelka.

Andrej Babiš se hodokvasu s Viktoriagruppe neúčastní

Rozezlená reakce Agrofertu na informaci, že firma FAU sídlí v areálu Prechezy,  je pochopitelná například v souvislosti informací Týdeníku Reportér, že novým vlastníkem areálu v Kraillingu, kde je stále ochraňována česká nafta, je ve skutečnosti podnikatel Tomáš Pitr. Autor Jaroslav Kmenta dokonce firmu Krailling Oils Development  spojenou s firmou FAU přímo nazývá „Pitrova německá firma“ a jako zdroj uvádí osoby blízké advokátní kanceláři, která zajišťovala transakci.

Návrh na insolvenční řízení s firmou Viktoriagruppe podal u soudu v Bavorsku z pozice předsedy představenstva v prosinci 2014 Petr Malý, informovala Česká justice v prosinci 2015. Už tehdy pod titulkem Hodokvas s Viktoriagruppe Česká justice upozornila, že o majetek firmy, kterou poslal její vlastní předseda představenstva do insolvenčního řízení, se nikoli u insolvečního správce Möllena, ale právě u Petra Malého zajímá Tomáš Pitr. Tehdy šlo o areál v Chlumci nad Cidlinou.

SSHR zveřejnila smlouvy s Viktoriagruppe

V témže článku pak Česká justice položila otázky, na základě čeho, proč a jak zdůvodňuje Mirko Möllen, že neuznává český stát jako vlastníka nafty ochraňované v Německu a proč nebyla v dané věci podána incidenční žaloba – spor. , že ani jedna strana sporu nechce spor zaplatit.

Pro ty, kterým záležitost připadá absurdní a bizarní, což je německý tisk, ale také někteří čeští insolvenční správci a právní profesionálové, jsou nově ke studiu k dispozici všechny smlouvy o ochraňování české nafty firmou Viktoragruppe, jak je zveřejnila Státní správa hmotných rezerv na své webové stránce.

Irena Válová