Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

NSS by mohli doplnit Michaela Bejčková a Tomáš Rychlý

Nejvyšší správní soud (NSS) by mohli v dohledné době doplnit Michaela Bejčková a Tomáš Rychlý. Předseda NSS Josef Baxa jejich navržením reaguje na situaci, kdy během letošního roku skončili či skončí čtyři soudci. Aktuálně má NSS 31 soudců a po plánovaných odchodech a příchodech dvou nových soudců má na tomto počtu i setrvat.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v návaznosti na zveřejněné Memorandum o výběru kandidátů na soudce pro Nejvyšší správní soud (Memorandum I) a Memorandum o dočasném přidělování a překládání soudců k Nejvyššímu správnímu soudu (Memorandum II) seznamuje veřejnost se dvěma kandidáty, jež předběžně vybral na funkci soudce Nejvyššího správního soudu.

Nejvyšší správní soud v letošním roce již opustili soudci Eliška Cihlářová (rezignace) a Jaroslav Hubáček a v průběhu měsíce září odejdou ještě soudci Jan Passer (výkon funkce soudce Tribunálu u Soudního dvora EU) a Dagmar Nygrínová (rezignace). Po již provedených personálních opatřeních v nedávné době (přidělení soudce Pavla Molka a přeložení soudkyně Petry Weissové) chce předseda Nejvyššího správního soudu pokračovat v personální politice doplňování soudu výraznými osobnostmi, které splňují náročně stanovená kritéria v obou Memorandech, a to jak po odborné, tak osobnostní stránce.

Bejčková je osmatřicetiletá soudkyně specializovaného správního úseku Městského soudu v Praze a v minulosti úspěšně prošla stáží u NSS. „Její hodnocení po ukončení dočasného přidělení, které provedli předsedové senátů a Soudcovská rada, vyznělo jednoznačně a přesvědčivě. Kandidátka ve všech funkcích jasně potvrdila předpoklady k růstu do vysoké kvality soudcovské osobnosti. Tým soudců by posílila bystrým a logickým uvažováním s akcentem pohledu praktického soudce,“ uvedla Lavická. Předseda NSS se již obrátil na ministra spravedlnosti a navrhuje její trvalé přeložení z Prahy do Brna.

Rychlému je 47 let, působí jako advokát a je spoluodpovědný za řízení pražské kanceláře advokátní firmy Wolf Thiess. „Mohl by přispět praktickou zkušeností z práce v soukromém sektoru, v mezinárodním prostředí, solidními teoretickými znalostmi, širším rozhledem v oblasti sociálních věd, pevně ukotveným hodnotovým žebříčkem a osobní reputací v právnickém světě,“ napsala Lavická. Předseda soudu zvažuje obrátit se na ministra spravedlnosti, aby podal návrh prezidentovi Miloši Zemanovi na jmenování soudcem s následným přidělením k NSS.

Předseda soudu se nyní obrátil na ministra spravedlnosti a navrhuje její trvalé přeložení k Nejvyššímu správnímu soudu.

Oba kandidáti se osobně představí na slyšení před plénem Nejvyššího správního soudu, které se bude konat 31. srpna 2016.  Zde vystoupí se svými názory, motivací, vyloží vlastní pohled na fungování soudu, svou možnou roli v něm a budou připraveni k diskusi.

Charakteristika Michaely Bejčkové zde
Charakteristika Tomáše Rychlého zde

(epa, čtk)