Přednášel i Pavel Molek Foto: komunisticekepravo.cz

Posilou NSS by se mohl stát akademik Molek

Novým soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohl stát Pavel Molek, který momentálně působí v akademické sféře a také jako asistent na Ústavním soudu.

Kandidáta předběžně vybral předseda NSS Josef Baxa a jméno zveřejnil na webových stránkách soudu. Molka ve středu čeká slyšení před plénem soudu, kde představí své názory i motivaci a vyloží vlastní pohled na fungování soudu. Pokud Molek při slyšení obstojí, může se Baxa obrátit s podnětem k ministru spravedlnosti, v jehož kompetenci je podat prezidentovi návrh na jmenování kandidáta soudcem a přidělení k NSS. Molek se narodil v roce 1980, v případě jmenování by se tak stal nejmladším soudcem v současné sestavě NSS.
Molek působí na Masarykově univerzitě v Brně jako docent ústavního práva a státovědy. V minulosti si vyzkoušel práci v ekologické nevládní organizaci i advokátní kanceláři. V letech 2003 až 2013 byl asistentem soudce NSS Vojtěcha Šimíčka. Momentálně na částečný úvazek pracuje jako asistent soudkyně Ústavního soudu Kateřiny Šimáčkové. NSS má aktuálně 34 soudců. Tři z nich ale vykonávají desetiletý mandát u Ústavního soudu. Zatím posledními posilami NSS se loni stali Jana Brothánková, Filip Dienstbier a Tomáš Folta.

-čtk-