Náramky pro vězně v ČR stále chybí Foto: prisonbracelet.com

Poslanci jednali s Pelikánem o náramcích pro vězně. Ministerstvo vede pohovory se šesti zájemci o tendr

Zástupci ministerstva spravedlnosti si pochvalují, že pro nový tendr na Elektronický monitorovací systém (EMS) neboli náramky pro vězně, zvolili formu výběrového řízení tzv. soutěžního dialogu. Sdělili to ve čtvrtek poslancům finančního podvýboru Ústavně právního výboru. Schůze se účastnil jak ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), tak jeho náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel a zástupci Vězeňské služby.

Nyní probíhají pohovory se šesti společnostmi. „Doufám, že po několika nevydařených pokusech z minulosti se konečně Ministerstvu spravedlnosti podaří vysoutěžit dodavatele tak, aby projekt elektronických náramků mohl být spuštěn. Navíc s ohledem na přeplněnost věznic je to velmi žádoucí,“ řekl předseda finančního podvýboru Martin Plíšek z TOP 09. Česká justice už dříve informovala, že jde o firmy Eltodo, O2, Secar Bohemia, Supercom a T-Mobile, který zastupuje společnost 3M.

Po fiasku, kdy se předchozího tendru nepřihlásil žádný zájemce, muselo Ministerstvo spravedlnosti na sklonku loňského roku výběrové řízení zrušit. Poté zvolila formu soutěžního dialogu.

„Hlavní výhodou soutěžního dialogu je ta skutečnost, že umožňuje přímou osobní komunikaci s uchazeči o předmětu zakázky, technických parametrech jejich řešení a ekonomických podmínkách ještě předtím, než dojde k finalizaci a zveřejnění zadávací dokumentace,“ uvádí podklady pro výbor, které má Česká justice k dispozici. Ze soutěžního dialogu by podle zástupců ministerstva mělo vzejít řešení, které bude vyhovovat potřebám zadavatele a odrážet možnosti trhu. MSp také uvedlo, že s tendrem mu pomáhá advokátní kancelář Rowan Legal.

Do tendru se zájemci mohli hlásit do poloviny dubna. Z osmi zájemců MSp dva vyřadilo z důvodu neprokázání splnění technických kvalifikačních předpokladů.

MSp poprvé poslancům předestřelo alespoň rámcové technické požadavky, které na zájemce o tendr mělo. Zájemce musel prokázat, že v posledních třech letech realizoval zakázku:

  • území, na kterém se monitorované osoby nacházely bylo nejméně 20 000 kilometrů čtverečních
  • monitorovalo alespoň 300 osob i mimo obydlí
  • rutinní provoz trval nejméně půl roku

Součástí dodávky také muselo být monitorovací centrum, koncová zařízení umístěná u monitorovaných osob a služby související se zajištěním běžného provozu. MSp také uvedlo, že stále doufá, že zakázka bude realizována na konci letošního roku.

Kolik náramky budou stát, zatím není jasné. V popisu zakázky ministerstvo uvedlo, že v této fázi zatím není schopno vymezit technické podmínky a právní i finanční požadavky na dodavatele.
Kalkulaci odhadovaných nákladů při předchozím tendru na pořízení a provoz systému v letech 2016 – 2021 stanovili úředníci na základě studie KPMG mezi 173 a 397 miliony korun.

Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci jej však zatím ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci.

(epa)