Králová rozhodovala v případu Jany Nečasové a údajného zneužití Vojenského zpravodajství Reprofoto: ČT

OS Praha 1 neuspěl s návrhem, aby kauzu trafik pro exposlance řešili jinde

Obvodní soud pro Prahu 1 neuspěl s návrhem, aby takzvanou kauzu poslaneckých trafik dostal na starosti jiný soud v hlavním městě. Pražský městský soud požadavek zamítl, uvedla mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová. Instituce chtěla kauzu převést jinam kvůli možné podjatosti – jako jedna ze soudkyň tam totiž působí manželka původně obviněného exposlance Petra Tluchoře.

„Mohu potvrdit, že návrhu zdejšího soudu nebylo vyhověno,“ řekla Cihlářová. Návrhem na odnětí věci se v pátek zabýval senát pražského městského soudu v neveřejném jednání, sdělila bez dalších podrobností mluvčí tohoto soudu Markéta Puci. O vývoji v kauze dnes informovalo Právo.

V kauze trafik viní obžaloba expremiéra Petra Nečase (ODS), jeho ženu Janu (dříve Nagyovou) a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka z toho, že podplatili příslibem lukrativních postů ve státních firmách tři poslance ODS. Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se za to údajně vzdali mandátu, čímž umožnili schválení vládního daňového balíčku.

Rozvrh práce přidělil obžalobu soudkyni Heleně Králové, která už shodou okolností projednávala další případ kolem Nagyové: údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Někdejší šéfku Nečasova kabinetu i spoluobviněné zpravodajce nadvakrát osvobodila.

Kauzu trafik obvodní soud řešit nechtěl, návrh na odnětí věci odůvodnil podle informací České justice tím, že u něj působí Kateřina Tluchořová, manželka exposlance, který nyní ve věci figuruje jako svědek. Tluchořovo původní stíhání bylo zastaveno na základě zásahu Nejvyššího soudu, který poukázal na poslaneckou indemnitu. „Podjatost to být nemůže, to by advokáti měli možnost podat námitku,“ sdělil ze soudu. Advokát Adam Černý dnes České justici tak jako před týdnem řekl, že o vývoji nemá žádné informace.

Manželství soudkyně Tluchořové se v souvislosti s „trafikami“ stalo loni důvodem pro námitku její podjatosti v jiné mediálně sledované kauze: sporu vnučky novináře Ferdinanda Peroutky s prezidentskou kanceláří kvůli výrokům Miloše Zemana na žurnalistovu adresu. Vnučka tehdy poukazovala na to, že manžela soudkyně úspěšně hájil stejný advokát, který v jejím sporu zastupoval i Hrad. Pražský městský soud tehdy námitku podjatosti zamítl. Spor nakonec přesto rozhodovala jiná soudkyně, protože Tluchořová čerpala dlouhodobé volno.

(epa, čtk)