Brigádní generál Pavel Ondrášek Foto: Eva Paseková

Ředitel VS Dohnal podal trestní oznámení na svého předchůdce Ondráška. Podle něj jde o snahu ho očernit

Po svém návratu do čela Vězeňské služby nechal Petr Dohnal prověřit působení svého předchůdce Pavla Ondráška, který byl na základě rozhodnutí soudu nucen svou pozici opustit. „Odbor kontroly v této věci prováděl řadu šetření, jehož výsledkem bylo asi devět nebo deset trestních oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a to zejména z důvodů majetkových,“ řekl Dohnal České justici. Podle Pavla Ondráška jsou podání účelová.

Bývalý generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek nastoupil v únoru jako bezpečnostní poradce na Generální ředitelství cel. Stále však musí řešit své působení v čele Vězeňské služby, které musel nedobrovolně opustit. Současný generální ředitel Petr Dohnal udělal po Ondráškově exodu na ředitelství audit a jeho výsledkem bylo několik podání podnětů k prošetření na GIBS. „Skutečně jsem po mém návratu stav, který tady byl, nechal důkladně prověřit. Dostával jsem velmi negativní informace o dění zejména zde na generálním ředitelství,“ řekl Dohnal mimo jiné v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již zítra. Mělo jít například o zakázku týkající se uniforem nebo některé studie. Podle ředitele VS Ondrášek při svém působení státu způsobil značnou finanční újmu. „Mohu potvrdit, že ve věci dotazovaných zakázek provádí Generální inspekce bezpečnostních sborů šetření,“ potvrdila podání Dohnala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel, generální ředitel VS Petr Dohnal a ředitel Věznice Jiřice Marian Prokeš otevírají ovocný sad se včelstvem Foto: Eva Paseková
Náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel, generální ředitel VS Petr Dohnal a ředitel Věznice Jiřice Marian Prokeš otevírají ovocný sad se včelstvem Foto: Eva Paseková

Ondrášek, jehož vztahy s Dohnalem jsou Dlouhodobě vyhrocené, považuje obvinění generálního ředitele za účelová. „Na GIBS jsem podával vysvětlení pouze v jedné věci a ta byla odložena. O jakých deset podnětů se jedná nevím, zřejmě to budou podobně uměle vytvořené kauzy. Vnímám to jako snahu pana Dohnala mě, můj tým a práci očernit. Pokud tedy taková podání skutečně existují, považuji je za naprosto účelová,“ reagoval Ondrášek.

Sám Ondrášek za svého působení podal na GIBS několik podnětů k prošetření zakázek z Dohnalovy éry. Poo svém nástupu do funkce prohlásil, že se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní.

Petra Dohnala odvolala v dubnu 2014 z místa šéfa Vězeňské služby někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), a to pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Na jeho místo nastoupil Pavel Ondrášek. Městský soud v Praze ale v prosinci loňského roku rozhodl, že Dohnalovo odvolání bylo nezákonné. Poté v čele Vězeňské služby nastalo dvojvládí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pak v lednu podepsal rozhodnutí, které ruší jmenování Pavla Ondráška do funkce šéfa Vězeňské služby. Podle ministerského přezkumného řízení bylo Ondráškovo jmenování nezákonné, protože nezákonné bylo i předchozí odvolání Ondráškova předchůdce Dohnala.

(epa)