Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal Foto: archiv

Pelikán vrací exředitele VS Dohnala do funkce, Ondrášek má skončit

Dříve odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal je nyní v čele této instituce. Funkce později jmenovaného šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška zaniká, řekl dnes na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Reagoval tak na verdikt soudu, který zrušil správní rozhodnutí bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) a Pelikána týkající se Dohnalova odvolání.

Pražský Městský soud dnes zrušil správní rozhodnutí Ministerstva spravedlnosti a ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která se týkají odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. „Zatím jsem neobdržel oficiální informaci o výsledku soudního sporu Petra Dohnala s Ministerstvem spravedlnosti, předpokládám, že o vzniklé situaci budeme s ministrem jednat, abychom se dohodli na optimálním řešení,“ řekl České justici současný ředitel VS Pavel Ondrášek.

„Městský soud soud v Praze se tím zabýval ve správním soudnictví a rozhodl tak, že zrušil rozhodnutí nejprve  Ministerstva spravedlnosti potažmo rozhodnutí bývalé ministryně spravedlnosti a vrátil věc k dalšímu řízení,“ řekla České justici mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Informaci přinesla Česká televize.

Na úřední desce Městského soudu již visí zkrácená verze rozsudku. Prohlédnout si ji můžete zde.  Z rozsudku mimo jiné vyplývá, že Ministerstvo spravedlnosti musí také uhradit náklady řízení ve výši 15 342 korun.

Případný Dohnalův návrat přichází k době vyhrocených vztahů mezi ministerstvem a jeho nástupcem Pavlem Ondráškem.

Dohnala odvolala z funkce bývalá ministryně Helena Válková (ANO) počátkem dubna 2014. Zdůvodnila to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření bezpečnostního sboru. Ředitelem Vězeňské služby poté jmenovala Pavla Ondráška. „Nikdy jsem fakticky nepřestal být generálním ředitelem VS ČR,“ řekl Dohnal s tím, že doufá, že všichni budou respektovat rozsudek. Dodal, že Ondrášek před svědky řekl, že v případě Dohnalova vítězství u soudu rezignuje na funkci ředitele VS. Více se k věci hodlá vyjádřit až po prostudování odůvodnění rozsudku.

„Respektuji rozhodnutí Městského soudu, kompetenci podat kasační stížnost má nyní ministr Pelikán. Pokud jde o odvolání pana Dohnala stále jsem názoru, že jsem pro odvolání věcné důvody měla. Kauza jeho nyní trestně stíhaného ekonomického náměstka pana Líbala svědčí o tom, že nebyl dobrým manažerem. Nevytvořil prostředí, ve kterém by průběh řízení veřejných zakázek nevzbuzoval pochybnosti. Použila jsem stejného zákona k jeho odvolání, jako to učinil předchůdce. V době kdy jsem rozhodovala, ještě nebyl k dispozici rozsudek Nejvyššího správního soudu, který by mohl být právním vodítkem,“ řekla exministryně Helena Válková pro Českou justici.

Válková má na mysli rozhodnutí NSS týkající se dvojvládí na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem kdy se krajský státní zástupce Jan Jakovec soudil kvůli svému odvolání ministrem Jiřím Pospíšilem. Tehdy ho ve funkci nahradil Jiří Křivanec a Jakovec se do funkce po vyhraném sporu vrátil.

Proti rozhodnutí Válkové o odvolání se Dohnal bránil nejprve rozkladem, ministryně však řízení o rozkladu přerušila až do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetří podezření o údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry. Dohnal tuto nečinnost ministerstva úspěšně napadl u soudu, který letos v květnu přikázal novému ministrovi Pelikánovi, aby ve věci rozhodl do 30 dnů od doručení rozsudku. Pelikán pak koncem června Dohnalův rozklad zamítl, a potvrdil tak jeho odvolání z funkce.

Ministr nyní řeší ještě další Dohnalův rozklad, a to proti rozhodnutí ministerstva o přeřazení Dohnala do zálohy. Dohnal kritizuje to, že mu ministerstvo nenabídlo nové místo. Podle něj tím porušilo zákon.

(epa)